Κι άλλα μέτρα μετά το καλοκαίρι

Τα προανήγγειλε ο Κοστέλο

Οι δανειστές θα επιστρέψουν μετά το καλοκαίρι στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού δανεικού προγράμματος.

Ο Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο, με συνέντευξή του στην ΕΡΤ προαναγγέλλει νέα μέτρα αν και όπως λέει αυτά θα είναι πολύ λίγα. Αν και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι «εντός τροχιάς» ο κ. Κοστέλο επισημαίνει με απόλυτη σαφήνεια ότι τα «πολύ λίγα» μέτρα θα είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα, που με απλά λόγια σημαίνει ότι θα χρειαστεί να επιβληθούν κι άλλοι φόροι ή θα αυξηθούν τα χαράτσια που ισχύουν και σήμερα…

«Μετά το καλοκαίρι θα επιστρέψουμε για την τρίτη αξιολόγηση. Αφορά κυρίως την εφαρμογή των μέτρων τα οποία ήδη θεσπίστηκαν στη πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση. Υπάρχουν πολύ λίγα που πρέπει να νομοθετηθούν. Υπάρχουν πολύ λίγα όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα, επειδή η Ελλάδα είναι «εντός τροχιάς» για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους» είπε ο Ντέκλαν Κοστέλο στην ΕΡΤ.

Η επόμενη αξιολόγηση, όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες, θα αφορά τον Δημόσιο τομέα όπου θα χρειαστεί να περάσουν μέτρα και να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα επηρεάσουν τους δημοσίους υπαλλήλους που θεωρούνται το ισχυρό «οχυρό» της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τα μέτρα για την ανασυγκρότηση του Δημοσίου θα αποτελέσουν τον πυρήνα της επόμενης τρίτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και όπως ξεκάθαρα ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν θα χρειαστεί νομοθέτηση νέων μεταρρυθμίσεων. Παραλλήλως, όσο κι αν επιχείρησε να… χρυσώσει το χάπι,ο Ντέκλαν Κοστέλο προανήγγειλε ότι θα πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Κι όσο κι αν προσπάθησε να τα παρουσιάσει σαν… λίγα, τα μέτρα θα έρθουν να προστεθούν σε όσα ήδη ισχύουν εξαϋλώνοντας τα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών.

Κοινός στόχος να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018

 

Η Ελλάδα μπαίνει με αξιώσεις στο τελευταίο έτος του προγράμματος για να το ολοκληρώσει τον Αύγουστο του 2018, είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ΕΡΤ , ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει τις τεράστιες προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα για να υλοποιήσει τα 140 προαπαιτούμενα προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση.

Κοινός στόχος είναι το ελληνικό πρόγραμμα να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018 ώστε η χώρα να μπορέσει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις δηλώνει ο Ντέκλαν Κοστέλο και τονίζει ότι «μετά το καλοκαίρι θα επιστρέψουμε για την τρίτη αξιολόγηση. Αφορά κυρίως την εφαρμογή των μέτρων τα οποία ήδη θεσπίστηκαν στη πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση. Υπάρχουν πολύ λίγα που πρέπει να νομοθετηθούν. Υπάρχουν πολύ λίγα όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα, επειδή η Ελλάδα είναι «εντός τροχιάς» για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Επομένως η Ελλάδα περνά στο τελευταίο έτος του προγράμματος. Είμαι βέβαιος ότι είναι σε «στέρεη βάση» και ο κοινός στόχος είναι ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και θα σταθεί «στα πόδια της».

«Πολύ ρεαλιστικός» ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μέχρι το 2060

 

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτηρίζει ρεαλιστικούς τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2022: «Το Eurogroup αποφάσισε επίσης το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2022, να είναι 2% του ΑΕΠ, το οποίο είναι πολύ ρεαλιστικό. Επίσης, το Eurogroup έκανε πιο συγκεκριμένα τα μέτρα για το χρέος τα οποία θα εφαρμοστούν τον Αύγουστο του 2018, μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτό θα επέτρεπε, να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει τίποτε για τα δάνεια στον EFSF έως το 2038. Είναι ένα εκτεταμένο πακέτο».

Παραλλήλως, ο Ντέκλαν Κοστέλο αναφέρεται στις τεράστιες προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης: «Οι ελληνικές αρχές έκαναν εκπληκτικές προσπάθειες για να υιοθετήσουν και εφαρμόσουν τα 140 προαπαιτούμενα που απαιτούνταν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό επέτρεψε στο Eurogroup, τον προηγούμενο μήνα να λάβει την απόφαση η οποία ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των 8,5 δισ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να καταβληθεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Αυτό ελπίζουμε ότι θα σηματοδοτήσει το τέλος της αβεβαιότητας η οποία επηρέασε την ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες».

Σχετικά άρθρα

2 Σχόλια

  1. Δεν χρειάζεται να σπέρνετε τον τρόμο στον κόσμο παιδιά…
    Ο όρος “λίγα δημοσιονομικά μέτρα” έχει χιλιάδες μεταφράσεις…αν συμβει!

  2. Ο Κοστέλο είναι ο ένας από τους 4 “θεσμούς”,δεν αποφασίζει μόνος του!
    Και να σας πω κάτι φίλοι του inpaok: Με άρθρα σαν κι αυτό παίζετε ίδιο παιχνίδι με τα μέσα που υποστηρίζονται πλέον από τον Μαρινάκη. Αυτό θέλετε;

Comments are closed.