Μελέτη του Πανεπιστημίου του Exeter αποκάλυψε ότι οι μπανάνες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια λόγω μια ασθένειας που προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με την έρευνα, η ασθένεια που ονομάζεται «Μαύρη Σιγκατόκα» (Black Sigatoka) και η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ασία τον 20ό αιώνα, πλήττει τις καλλιέργειες μπανάνας στην Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική.
Η ζημιογόνος επίδραση της Μαύρης Σιγκατόκα στις μπανάνες αυξήθηκε κατά 44% από τη δεκαετία του 1960 λόγω των μεταβολών της υγρασίας και της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Η Μαύρη Σιγκατόκα προκαλείται από έναν μύκητα (Pseudocercospora fijiensis) του οποίου ο κύκλος ζωής καθορίζεται έντονα από τις καιρικές συνθήκες και το μικροκλίμα», ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Exeter Daniel Bebber στο Phys.org.
Πρόσθεσε ότι η αλλαγή του κλίματος έχει βελτιώσει τις θερμοκρασίες για τη βλάστηση και την ανάπτυξη των σπόρων.
Οι καλλιέργειες έχουν πλέον περισσότερη υγρασία, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος μόλυνσης από τη Μαύρη Σιγκατόκα να είναι αυξημένος.
Η ασθένεια, όπως αναφέρεται στη μελέτη, έφτασε στη Βραζιλία το 1998 και στην Καραϊβική στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και πλέον έχει φτάσει μέχρι τη Βόρεια Φλόριντα.
«Ενώ ο μύκητας είναι πιθανόν να έχει εισαχθεί στην Ονδούρα από τα φυτά που εισάγονται από την Ασία για έρευνα αναπαραγωγής, οι μετρήσεις μας δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή τα τελευταία 60 χρόνια έχει επιδεινώσει τον αντίκτυπό της», δήλωσε ο Bebber.
Ο μύκητας, επίσης γνωστός ως Pseudocercospora fijiensis, είναι γνωστό ότι μολύνει φύλλα μπανάνας που προκαλεί θάνατο των κυττάρων.
Πηγή: reader.gr