Κινδυνεύουν με εξαφάνιση οι μπανάνες!

Μπορεί να πέσουν θύματα της κλιματικής αλλαγής

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Exeter αποκάλυψε ότι οι μπανάνες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια λόγω μια ασθένειας που προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ασθένεια που ονομάζεται «Μαύρη Σιγκατόκα» (Black Sigatoka) και η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ασία τον 20ό αιώνα, πλήττει τις καλλιέργειες μπανάνας στην Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική.

Η ζημιογόνος επίδραση της Μαύρης Σιγκατόκα στις μπανάνες αυξήθηκε κατά 44% από τη δεκαετία του 1960 λόγω των μεταβολών της υγρασίας και της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Η Μαύρη Σιγκατόκα προκαλείται από έναν μύκητα (Pseudocercospora fijiensis) του οποίου ο κύκλος ζωής καθορίζεται έντονα από τις καιρικές συνθήκες και το μικροκλίμα», ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Exeter Daniel Bebber στο Phys.org.

Πρόσθεσε ότι η αλλαγή του κλίματος έχει βελτιώσει τις θερμοκρασίες για τη βλάστηση και την ανάπτυξη των σπόρων.

Οι καλλιέργειες έχουν πλέον περισσότερη υγρασία, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος μόλυνσης από τη Μαύρη Σιγκατόκα να είναι αυξημένος.

Η ασθένεια, όπως αναφέρεται στη μελέτη, έφτασε στη Βραζιλία το 1998 και στην Καραϊβική στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και πλέον έχει φτάσει μέχρι τη Βόρεια Φλόριντα.

«Ενώ ο μύκητας είναι πιθανόν να έχει εισαχθεί στην Ονδούρα από τα φυτά που εισάγονται από την Ασία για έρευνα αναπαραγωγής, οι μετρήσεις μας δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή τα τελευταία 60 χρόνια έχει επιδεινώσει τον αντίκτυπό της», δήλωσε ο Bebber.

Ο μύκητας, επίσης γνωστός ως Pseudocercospora fijiensis, είναι γνωστό ότι μολύνει φύλλα μπανάνας που προκαλεί θάνατο των κυττάρων.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα