«Κινείται η πρύμνη» του πλοίου που έφραξε τη Διώρυγα του Σουέζ

Σε εξέλιξη η νέα προσπάθεια ρυμούλκησης του Ever Given

Για 5η ημέρα παραμένει κλειστή η διώρυγα του Σουέζ, μετά την προσάραξη του τεραστίων διαστάσεων φορτηγού πλοίου.

Οι αρχές εκφράζουν την ελπίδα ότι το πλοίο Ever Given θα μπορέσει να αποκολληθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ενώ εντατικοποιούνται οι εργασίες βυθοκόρησης. 321 πλοία παραμένουν ακινητοποιημένα, την ώρα που οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το ημερήσιο κόστος από τις καθυστερήσεις για την παγκόσμια οικονομία έχει εκτιμηθεί στα 10 δις δολάρια.

Ο επικεφαλής της Αρχής της διώρυγας του Σουέζ δήλωσε ότι οι προσπάθειες αποκόλλησης του γιγάντιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 400 μέτρων Ever Given επέτρεψαν στην πρύμνη να κινηθεί και στο πηδάλιο και την προπέλα του να λειτουργούν ξανά, αλλά χαρακτήρισε μη προβλέψιμο πότε θα μπορέσει να ρυμουλκηθεί το πλοίο.

Ο πρόεδρος της Αρχής Οσάμα Ράμπι δήλωσε ότι ευελπιστεί να μην χρειαστεί να καταφύγουν στην απομάκρυνση εμπορευματοκιβωτίων από το πλοίο για να μειωθεί το φορτίο του, αλλά επισήμανε ότι οι ισχυροί άνεμοι και οι παλίρροιες δυσχεραίνουν τις προσπάθειες αποκόλλησής του.

Για πρώτη φορά μάλιστα ανέφερε ότι στην προσάραξη του πλοίου πιθανόν να συνετέλεσε κάποιο τεχνικό πρόβλημα ή ανθρώπινο σφάλμα, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν ότι προσάραξε εξαιτίας δυνατών ανέμων σε συνδυασμό με αμμοθύελλα.

14 ρυμουλκά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την υψηλή παλίρροια του Σαββάτου, ενώ περισσότερα θα φτάσουν την Κυριακή εάν αποτύχει η σημερινή απόπειρα.

Οι βυθοκόροι είχαν έως χθες απομακρύνει περίπου 20.000 τόνους άμμου γύρω από την πλώρη του πλοίου, ωστόσο η επιχείρηση ρυμούλκησης του σκάφους ανεστάλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από την Τετάρτη, η αιγυπτιακή αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) προσπαθεί να αποκολλήσει το σκάφος με βάρος άνω των 220.000 τόνων και μήκος ίσο με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, που έχει προσαράξει στο νότιο τμήμα της Διώρυγας, σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Σουέζ.

«Στόχος μας είναι να τα καταφέρουμε μετά το σαββατοκύριακο, αλλά όλα θα πρέπει να λειτουργήσουν υπέρ αυτού», δήλωσε αργά χθες στην ολλανδική τηλεόραση ο Πέτερ Μπερντόφσκι, διευθύνων σύμβουλος της Boskalis. Η Boskalis είναι η ιδιοκτήτρια εταιρία της Smit Salvage, στην οποία ανατέθηκε αυτή την εβδομάδα να βοηθήσει την αιγυπτιακή αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) να αποκολλήσει το σκάφος.

Σχετικά άρθρα