Κοινό ανακοινωθέν!

Πρόοδος στην επταμερή διάσκεψη για την Ελλάδα

Εν μέσω αντιφατικών μηνυμάτων ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης το κλειστό δείπνο των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ενώ από τις 23.30 έως τις 03.00 πραγματοποιήθηκε η οκταμερής συνάντηση, με κύριο αντικείμενο συζήτησης το ελληνικό ζητήμα.

Στο ίδιο τραπέζι κάθισαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο… «πανταχού παρών» επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Την τελευταία στιγμή προστέθηκε στη λίστα και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της ΕΕ, Ούβε Κορσέπιους.

Δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ: «Θέλω να πιστεύω ότι επιτέλους θα εμφανιστεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων»

Μετά το πέρας της συνάντησης η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ παραχώρησε συνέντευξη τύπου, στην οποία αναφέρθηκε και στην κρίση της Ουκρανίας καθώς και στη συμφωνία του Μινσκ.

«Δεν είναι απλή και εύκολη η ελληνική οικονομική κατάσταση. Θα γίνει εκταμίευση κονδυλίου όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που καθορίστηκαν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου»
Σχετικά με τη “μίνι σύνοδο”, η γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και τόνισε ότι «είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με ότι αποφασίστηκε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις εργασίες για την υλοποίηση του προγράμματος που καθορίστηκε εκεί. Συμφωνήσαμε η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη και τις επόμενες ημέρες θα αποστείλει αναλυτικά λίστα των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες θα γίνει έλεγχος της προόδου. Ο πρόεδρος του Eurogroup όποτε κριθεί αναγκαίο θα προχωρήσει στην αποτίμηση του προγράμματος».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις σχέσεις της με τον κύριο Τσίπρα, ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τις επόμενες ημέρες θα γίνει η ανάλογη αποτίμηση. Αναμένουμε τον κατάλογο από την ελληνική κυβέρνηση».

«Δεν είναι απλή και εύκολη η ελληνική οικονομική κατάσταση. Θα γίνει εκταμίευση κονδυλίου όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που καθορίστηκαν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Η επόμενη δόση θα δοθεί μόνο όταν γίνει η αποτίμηση του προγράμματος», συμπλήρωσε.

Αλέξης Τσίπρας: «Σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες»

«Όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση στην απόφαση της 20ης Φλεβάρη. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα»Σε δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε: «Σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες, γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί. Όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση στην απόφαση της 20ης Φλεβάρη. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, το email Χαρδούβελη, και θα καταθέσει τις δικές της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Συμφωνήσαμε το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί η χρηματοδοτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα ευρωπαικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το ύψος των προγραμμάτων θα το ανακοινώσει ο ίδιος.

Είμαστε πια περισσότερο αισιόδοξοι».

Τι ειπώθηκε στη μίνι σύνοδο

Στις συζητήσεις, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, συμφωνήθηκε η… ομόφωνη βούληση αποτροπής του Grexit, όπως και το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που μπορούν να προωθηθούν άμεσα. Πιθανότατα να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα με θέμα την Ελλάδα. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους συνδαιτυμόνες του ότι η ρευστότητα για τη χώρα μας είναι εξασφαλισμένη μέχρι και τον Απρίλιο, ενώ άκουσε και τα παράπονα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την «προβληματική» συνεργασία των ελληνικών αρχών με τα τεχνικά κλιμάκια.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται:

«Δηλώνουμε την επιμονή μας στη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, είμαστε όλοι δεσμευμένοι στο να επιταχύνουμε τo έργο και να το ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν ένα πλήρες κατάλογο εξειδικευμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

Επιβεβαιώνουμε και πάλι την πρακτική συμφωνία στη διαδικασία: Οι πολιτικές συζητήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες. Η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων θα γίνεται στην Αθήνα. Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν».

Σχετικά άρθρα