Κηρύττει πόλεμο στους τζιχαντιστές

“Συμμαχία” Πούτιν-ΗΠΑ με κοινό στόχο

Τη βοήθειά της στη Δύση εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου προσφέρεται να δώσει η Ρωσία, ενώ τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αναφέρουν πως υπάρχει ήδη ένα «Σχέδιο Πούτιν».

Χθες Παρασκευή τo Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα τον σχηματισμό ομάδας ειδικών οι οποίοι θα αναλάβουν να εντοπίσουν τους υπευθύνους των πρόσφατων χημικών επιθέσεων στη Συρία. Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, είναι από τις ελάχιστες φορές που ΗΠΑ και Ρωσία παίρνουν κοινή θέση στο ζήτημα της Συρίας.

Η απόφαση προστίθεται στα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 2013, όταν η Ρωσία κατάφερε να πείσει τη Συρία να καταστρέψει τα χημικά της όπλα, αποσοβώντας έτσι μια στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ.

Τι περιλαμβάνει το «Σχέδιο Πούτιν»;

Μετά τη ρωσική συμβολή στην απόφαση για τον τερματισμό της πολύχρονης συζήτησης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η χθεσινή συμφωνία γίνεται δεύτερη αφορμή να επαινέσει η Δύση τη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμεί να συνεχίσει προφανώς τη διπλωματική του «επίθεση» και προετοιμάζει το επόμενο βήμα του. Το Κρεμλίνο δεν αποκαλύπτει ακόμη όλες τις λεπτομέρειες. «Είναι ακόμη νωρίς» ανέφερε την Τετάρτη ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Παρά τη συμφωνία όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει μια ρητή κοινή γραμμή μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για αγώνα ενάντια στον κίνδυνο του Ισλαμικού Χαλιφάτου​Μερικές αποκαλύψεις έκανε όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. «Η Μόσχα θέλει να δημιουργήσει ένα πλατύ αντιτρομοκρατικό μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου, στο οποίο πρέπει να συμμετέχουν οι Σύριοι του Ιράκ και οι Κούρδοι» δήλωσε χαρακτηριστικά την Τετάρτη από τη Μαλαισία.

Παρά τη συμφωνία όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει μια ρητή κοινή γραμμή μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για αγώνα ενάντια στον κίνδυνο του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Έχει αλλάξει η ρωσική πολιτική στο θέμα της Συρίας;

Ένα από τα σημεία διαφωνίας πολύ πιθανόν να είναι η μοίρα της συριακής κυβέρνησης. Η Ρωσία από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη Συρία τάχθηκε στο πλευρό του Άσαντ. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ αμφισβητούν τη νομιμότητα του προέδρου της Συρίας και ζητούν την παραίτησή του.

Κατά τον Ρώσο ειδικό Γκεόργκι Μίρσκι από τη Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών, το «Σχέδιο Πούτιν» δεν περιέχει κάτι καινούριο. Όπως δήλωσε στην Deutsche Welle: «Αν συνέβαινε αυτό, θα σήμαινε το τέλος του Άσαντ, κάτι το οποίο ο Πούτιν δεν θα μπορούσε να το δεχτεί».

​Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες η Ρωσία θα ξεδιπλώσει μάλλον τη διπλωματική της τακτικήΑντίθετη άποψη έχει ο Ούβε Χάλμπαχ από το Ίδρυμα για την Επιστήμη και την Πολιτική στο Βερολίνο. «Η θέση της Ρωσίας για το Ισλαμικό Κράτος έχει αλλάξει» επισημαίνει ο Γερμανός ειδικός και υποστηρίζει πως γι’ αυτό υπάρχει ένα εσωτερικό κίνητρο: η εμφάνιση νέων κυρίως Ρώσων από την περιοχή του Καυκάσου οι οποίοι τάσσονται στο πλευρό του Χαλιφάτου.

Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες η Ρωσία θα ξεδιπλώσει μάλλον τη διπλωματική της τακτική. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη ο Πούτιν θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο.

Σχετικά άρθρα