28 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Και ο θεολόγος της δομής κατηγορείται για ξυλοδαρμό

Πολλά είναι τα ερωτηματικά και πολλές οι καταγγελίες που αφορούν στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» καθώς όπως αποκαλύπτεται για περισσότερους από δύο μήνες ήταν γνωστές οι καταγγελίες που αφορούσαν σεξουαλικές κακοποιήσεις και εξευτελιστικές τιμωρίες στη δομή. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες η διερεύνηση της υπόθεσης άργησε για αυτό το χρονικό διάστημα εξαιτίας της υπόθεσης μαστροπείας και κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό από τον Ηλία Μίχο και το κύκλωμα που εκείνος είχε δημιουργήσει.

Από τον Αύγουστο είχαν γίνει γνωστές οι καταγγελίες

Oι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και σωματική κακοποίηση είχαν σταλεί από τον περασμένο Αύγουστο αρχικά στο Συνήγορο του Πολίτη και στη συνέχεια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Εισαγγελία Αθηνών.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι δικαστικές αρχές είχαν ενημερώσει την Αστυνομία για την υπόθεση αυτή, ωστόσο όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου αποκαλύφθηκαν αρκετές εβδομάδες αργότερα διότι η Αστυνομία εκείνη την περίοδο είχε εστιάσει το ενδιαφέρον της στην υπόθεση των Σεπολίων.

Η ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ότι η αργοπορία στη διερεύνηση της υπόθεσης οφείλεται και στο γεγονός ότι η δικαστική παραγγελία δεν έφερε τον χαρακτηρισμό «κατεπείγοντως». Επομένως, η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να αναζητούσε με σχετικά αργό ρυθμό να ταυτοποιήσει τα καταγγελλόμενα πρόσωπα και τα θύματα κακοποίησης, αλλά και να επιβεβαιώσει τις παράνομες πράξεις της Κιβωτού του Κόσμου.

Όταν δόθηκε πριν από 10 ημέρες η καταλυτική κατάθεση του 19χρονου αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση της υπόθεσης με ένα γενικόλογο δελτίο Τύπου και με διαρροή καταθέσεων κεντρικών προσώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού, η διαρροή αυτή αποδίδεται σε σημαντικά στελέχη του υπουργείου προστασίας του Πολίτη και εκτιμάται πως ήταν κίνηση για να αλλάξει η επικοινωνιακή ατζέντα. Η διαρροή αυτή προκάλεσε την αντίδραση των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι ζητούν να διεξαχθεί έρευνα.

Καταγγελία και για θεολόγο της δομής
Στο φως της δημοσιότητας όμως έρχονται πλέον και καταγγελίες για ξυλοδαρμούς παιδιών από πρόσωπο που είχε πολύ σημαντικό ρόλο μέσα στην ΜΚΟ. Το εν λόγω άτομο, ήταν ένα από τα πρώτα παιδιά που φιλοξενήθηκαν στην «Κιβωτό» και έτσι από πολύ μικρή ηλικία είχε πολύ στενή σχέση με τον πατέρα Αντώνιο.

Όταν το πρόσωπο αυτό ενηλικιώθηκε, σπούδασε Θεολογία και εν συνεχεία προσελήφθη στην «Κιβωτό του Κόσμου», όπου είχε τον ρόλο του παιδαγωγού – Θεολόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες σε βάρος του ήδη από το 2015 και αφορούν σε ξυλοδαρμό μέσα στη δομή των Ιωαννίνων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλες καταγγελίες. Το πρόσωπο αυτό φέρεται να εμπλέκεται και στην υπόθεση ξυλοδαρμού στη δομή του Βόλου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Κιβωτό του Κόσμου εργάζεται και η σύζυγός του, για την οποία υπάρχει καταγγελία για υπόθεση ξυλοδαρμού.

Νέα διάψευση από τον πατέρα Αντώνιο για τις καταγγελίες – «Είναι όλα ψέματα»
Δεύτερη δήλωση μέσα σε λίγες ώρες πραγματοποίησε ο πατέρας Αντώνιος , ο οποίος κατηγορείται ευθέως για κακοποίηση αλλά είναι και φέρεται να είναι ο γενικότερος υπεύθυνος για τις κακοποιητικές συμπεριφορές που συνέβαιναν για χρόνια μέσα στην Κιβωτό του Κόσμου, αλλά κια για οικονομικά αδικήματα. Το περιβάλλον του ιερέα δεν μπαίνει, σύμφωνα με τον Alpha, σε κατά περίπτωση διάψευση των καταγγελιών για κακοποιητικές συμπεριφορές, αλλά εμφανίζεται κάθετα αρνητικό στις καταγγελίες στο σύνολό τους.

Ο ίδιος ο πατέρας Αντώνιος μεταφέρει σε άτομα του κύκλου του ότι όλα αυτά που ακούγονται σε βάρος εκείνου, της πρεσβυτέρας και της δομής είναι ψέματα, ενώ τον περιβάλλον του χρησιμοποιεί τρεις λέξεις για να χαρακτηρίσει την υπόθεση: «κακή κατασκευή σεναρίων».

Τα άτομα που συνομιλούν με τον κατηγορούμενο ιερέα, υποστηρίζουν ότι προτού ακόμη καταπέσει ένα σενάριο, υπάρχει ένα καινούριο που θα καταρριφθεί την επόμενη ημέρα. Ίσως αυτό, δε, να σχετίζεται και με τις «εκπλήξεις» για τις οποίες έχει προϊδεάσει ο πατήρ Αντώνιος.

Όπως λένε χαρακτηριστικά, όλα είναι ψέματα. «Ο χρόνος θα δείξει και ο κόσμος θα καταλάβει. Θα δουν όλοι ότι δεν υπάρχει τίποτα» αφήνουν να διαρρεύσει.

Ουσιαστικά, ο ιερέας επιμένει στη θέση του ότι οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες για κακοποιητικές συμπεριφορές και οικονομικές ατασθαλίες θα πέσουν στο κενό καθώς πρόκειται για κατασκευασμένη ιστορία. «Είναι όλα ψέματα. Δεν έχω κάνει κάτι. Ο,τι έκανα στη ζωή μου καλύτερα είναι να βοηθήσω αυτά τα παιδιά, τα οποία είναι όλο το έργο μου στην Εκκλησία» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ξεσπά η μητέρα του 19χρονου: «Τι ήταν το παιδί μου, το δουλάκι του»;
«Ξύπναγα το παιδί μου για να του πάει (το πατέρα Αντωνίου) πρωινό στις 7 το πρωί. Τι ήταν το παιδί μου το δουλάκι του; Το σίγουρο είναι ότι το παιδί τράβηξε τα πάνδεινα εκεί πέρα, θα δείτε θα αποδειχθεί» λέει η μητέρα του 19χρονου, του πρώτου παιδιού που ζούσε σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου και προχώρησε σε συγκεκριμένες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.

Η μητέρα του 19χρονου, η οποία μίλησε στην ΕΡΤ, ανέφερε πως από την αρχή ήθελε να τηλεφωνήσει στο υψηλόβαθμο στέλεχος που καταγγέλλουν αλλά ο γιος της δεν την άφηνε. Πάντως, αναμένεται να καταθέσει και αυτή στην εισαγγελία τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δύο εισαγγελείς ανηλίκων λαμβάνουν καταθέσεις υπό άκρα μυστικότητα, ενώ μέχρι στιγμής στον φάκελο της εισαγγελικής έρευνας, εκτός από την κατάθεση του 19χρονου βρίσκονται και άλλες καταθέσεις από πρόσωπα κλειδιά, οι οποίες μιλούν για τρεις ακόμα περιπτώσεις ανηλίκων που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. Οι αρχές προσπαθούν να πείσουν τα παιδιά να μιλήσουν, ενώ οι Εισαγγελείς πριν συντάξουν οποιοδήποτε κατηγορητήριο, αναμένουν αν θα προκύψει άλλη επίσημη κατάθεση θύματος.

Ερωτηματικά για χωματερή με ρούχα κοντά στη δομή Πωγωνιανής
Την ίδια στιγμή, ερωτηματικά προκαλούν εικόνες από τα πεταμένα ρούχα σε ποτάμι στην Πωγωνιανή, που φέρεται να προέρχονταν από δωρεές στην “Κιβωτό του Κόσμου”. Η ΕΡΤ πραγματοποίησε αυτοψία στα σημεία που σύμφωνα με τις καταγγελίες υπήρχαν ρούχα για τα παιδιά της Κιβωτού και στο πρώτο σημείο εντόπισε σακούλες με ρούχα.

Το δεύτερο σημείο βρίσκεται στην είσοδο του χωριού Πωγωνιανή και σε λάκκο βρέθηκαν μαζί με άλλα σκουπίδια και πεταμένα παιδικά ρούχα. Πριν από δύο ημέρες είχε καταγγελθεί αρμοδίως ότι η δομή πετούσε τα ρούχα που δεν δέχονταν στο ποτάμι μαζί με τις κρεμαστές.

Σαρωτικοί έλεγχοι στις δομές
Μετά τις καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών – τροφίμων αλλά και για τον πολυέξοδο τρόπο ζωής του επικεφαλής της «Κιβωτού του Κόσμου», πατέρα Αντώνιου και της συζύγου του, οι Αρχές εστιάζουν την έρευνά τους στις δομές της ΜΚΟ σε όλη την Ελλάδα, και συγκεκριμένα σε ό,τι έγγραφα εντοπίζουν που έχουν να κάνουν με τα λογιστικά της οργάνωσης, αλλά και τις υιοθεσίες παιδιών που διέμεναν εντός των δομών.

Στην Πωγωγιανή Ιωαννίνων, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κατάσχεσαν μεγάλο όγκο υλικού, ενώ στο στόχαστρο των ερευνών της οικονομικής αστυνομίας βρίσκονται 15 στελέχη της «Κιβωτού». Νωρίτερα την Παρασκευή, συνελήφθη η υπεύθυνη της δομής της Καλαμάτας αφού, σε ένα συρτάρι στα γραφεία της δομής, βρέθηκε μη- δηλωμένο όπλο. Η υπεύθυνη της δομής κοινωνική λειτουργός αφέθηκε, μερικές ώρες αργότερα, ελεύθερη με εντολή εισαγγελέα.

Τρίτη έρευνα διέταξε νωρίτερα η Εισαγγελία του Βόλου με αφορμή τις καταγγελίες για την εκεί δομή. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται 15 άτομα, ενώ έχουν ληφθεί 12 καταθέσεις.

Συνολικά 12 μάρτυρες έχουν καταθέσει έως τώρα. Πρόκειται για παιδιά που φιλοξενούνται είτε ήδη έχουν φιλοξενηθεί στις δομές της Κιβωτού, είτε για πρώην εργαζόμενους, με κάποιους από αυτούς να επιβεβαιώνουν τα περιστατικά κακοποίησης, όπως ξυλοδαρμούς, ψυχολογική βία, εγκλεισμούς, απομονώσεις.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα