Κιβωτός του Κόσμου: Σκοτεινά δωμάτια και ξυλοδαρμοί

Απίστευτες καταγγελίες

Στο στόχαστρο των Αρχών έχουν μπει οι δομείς της Κιβωτού του Κόσμου με τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς παιδιών αλλά και σκοτεινά δωμάτια να πληθαίνουν. Την ίδια ώρα οι Αρχές έχουν επικεντρωθεί στη δομή του Βόλου μετά από καταγγελία για ξυλοδαρμό τροφίμου από υπεύθυνο οποίος έχει και άλλες καταγγελίες σε βάρος του. Πάντως, ερωτηματικά προκαλούν τα μητρώα της Δομής όπου πολλά παιδιά δεν εμφανίζονται για άγνωστο λόγο.

Σκοτεινά δωμάτια και ξυλοδαρμοί ανηλίκων

Οι αποκαλύψεις για τα όσα γίνονταν στα σκοτεινά δωμάτια της Κιβωτού του Κόσμου συνεχίζονται με νέες σοκαριστικές μαρτυρίες τροφίμων. «Eπειδή είχα φόβο το σκοτάδι, στην Αλικαρνασσού υπήρχε μια αποθήκη που δεν είχε φώτα, με βάλανε εκεί πέρα μέχρι να ηρεμήσω. Ξύλο, σφαλιάρες, σπρωξίματα», ανέφερε πρώην τρόφιμος της Κιβωτού στο MEGA.

Πρώην τρόφιμος στα σπίτια της Κιβωτού από τα 8 έως τα 18 του χρόνια, ο νεαρός σήμερα μίλησε για την τιμωρία της απομόνωσης που του επέβαλλαν εργαζόμενοι στη δομή, αλλά και για την επιβράβευση με κρουαζιέρες και ταξίδια στο εξωτερικό, μόνο σε όσους ήταν υπάκουοι.

«Με κοπάνησε στην τουαλέτα»
Η Ευγενία οδηγήθηκε με εισαγγελική εντολή σε ηλικία εννέα ετών μαζί με τα 4 αδέλφια της αρχικά στη δομή της Κιβωτού στον Κολωνό, στη συνέχεια στην Πωγωνιανή στα Γιάννενα, και τιμωρητικά, όπως λέει στο MEGA στο τέλος στη Χίο, όπου οι υπεύθυνοι της δομης τη χώρισαν από τα αδέλφια της.

Όπως καταγγέλλει, εργαζόμενος – παιδαγωγός στην Πωγωνιανή την ξυλοκόπησε.

«Ανέβηκε πάνω, με έπιασε από τους ώμους, με έβαλε στην τουαλέτα και με τον ποπό μου, επειδή εγώ τραβιόμουν, τσίριζα, έκλαιγα, με έβαλε πάνω με πολλή φορά και με κοπάνησε και έσπασε το καπάκι της τουαλέτας».

Τα αόρατα παιδιά

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου υπάρχουν παιδιά που δεν εμφανίζονται στο μητρώο ανήλικων της Δομής, χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να μπορεί να αποσαφηνιστεί η σκοπιμότητα των συγκεκριμένων ενεργειών από την πρώην διοίκηση της Κιβωτού. Στην αναφορά σύμφωνα με το MEGA απουσιάζουν δικαστικές αποφάσεις, πιστοποιητικά οικογενειακής αποκατάστασης και διαγνωστικές εκτιμήσεις για την κατάσταση της υγείας των παιδιών.

Το περίεργο περιστατικό με την κλοπή και τον ξυλοδαρμό
Οι αρχές πάντως έχουν επικεντρωθεί και στη δομή του Βόλου όπου υπάρχουν πολύ σοβαρές καταγγελίες για χρήση εκτεταμένης βίας αλλά και ορισμένα παράξενα περιστατικά. Συγκεκριμένα, στις 17 Ιανουαρίου 2ο22 έγινε διάρρηξη σε κτίριο της δομής στον Βόλο. Στο σημείο πήγε η Ασφάλεια Βόλου και διαπίστωσε πως οι δράστες είχαν μπει από το παράθυρο του κτιρίου και είχαν παραβιάσει το χρηματοκιβώτιο.

Συνολικά, οι δράστες είχαν αποσπάσει 30.000 ευρώ σε μετρητά, 15.000 ευρώ σε δωροεπιταγές, χρυσούς σταυρούς κι άλλα αντικείμενα. Αμέσως οι αρχές κατάλαβαν πως οι δράστες ήταν άτομα που γνώριζαν τον χώρο και κατεληξαν σε τρία άτομα, ηλικίας 18, 17 και 16 ετών, οι οποίοι ήταν τρόφιμοι της δομής στον Βόλο. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους, ενώ ο 18χρονος μόλις ενηλικιώθηκε αποχώρησε από τη δομή.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2022, ήρθε στη δημοσιότητα η καταγγελία για τον ξυλοδαρμό ενός τροφίμου της δομής. Ο τρόφιμος αυτός είναι ένα από τα δύο άτομα που συμμετείχε στη διάρρηξη και είχε παραμείνει στη δομή.

Για τον υπεύθυνο που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό του τροφίμου υπάρχουν κι άλλες καταγγελίες με την ίδια κατηγορία, ενώ στο παρελθόν ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κιβωτού του Κόσμου.

«Στο τσακ πρόλαβα το παιδί μου»
Μιλώντας στο OPEN μητέρα τροφίμου στη δομή του Βόλου καταγγέλλει ότι στο τσακ πρόλαβε το παιδί της, το οποίο δυο μέρες αφότου το πήρε από τη δομή αναγκάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο με αναπνευστική δυσχέρεια. «Δεν χόρταινε οξυγόνο το παιδάκι, στο τσακ το πρόλαβα. Έπαθε άσμα καθώς δεν το παρακολουθούσαν και είχε αρρωστήσει πολλές φορές από κορονοϊό».

Ακίνητα και στο κέντρο του Βόλου
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, από την έρευνα που διεξήγαγε η Υποδιεύθυνση ασφάλειας Βόλου, μετά την εντολή που έλαβε από την οικονομική αστυνομία, ανάμεσα στα ακίνητα του οργανισμού, εντόπισαν και τρία διαμερίσματα σε πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης. Στο παρελθόν κλιμάκια της Περιφέρειας είχαν ελέγξει τις τρεις δομές που λειτουργούν στην Αττική.

Την ίδια στιγμή κύκλοι του πατέρα Αντωνίου, εξακολουθούν να διαψεύδουν όλες τις καταγγελίες. «Όσα ακούγονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η αλήθεια θα αποδειχθεί. Ο πατήρ Αντώνιος είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση της Δικαιοσύνης», ανέφερε άτομο από το περιβάλλον του κατηγορουμένου στην ΕΡΤ.

«Έγινε εξονυχιστικός έλεγχος αρκετές φορές για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων και την λειτουργία τους (…) Πρέπει να σας πω ότι στην Περιφέρεια Αττικής δεν διαπιστώθηκαν ενδείξεις ή στοιχεία κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκων, τουναντίον διαπιστώθηκε ότι είναι μία ικανοποιητική λειτουργία μονάδων» είπε ο Γιώργος Δημόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

«Εγκλωβίζανε τα παιδιά, δεν ήθελαν να τα δώσουν σε οικογένειες»
Οι συγγενείς των παιδιών που διαμένουν στις δομές του οργανισμού καταγγέλλουν συνεχώς ότι στελέχη των ιδρυμάτων επιχειρούσαν να τους αποξενώσουν από τα παιδιά τους με αποτέλεσμα να μην επικοινωνούν με εκείνα για ολόκληρα χρόνια. «Μάζευαν παιδιά και δεν ήθελαν να τα πάνε σε οικογένειες. Απορρίπτανε χωρίς αιτιολογία τις αναδοχές και ήθελαν να τα εγκλωβίσπριουνε σε αυτούς, δεν ξέρω γιατί» σημείωσε στην ΕΡΤ πρώην εργαζόμενος σε δομή.

«Δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε δόλος ή αν δεν λειτουργούσε το σύστημα στις δομές, θα σας πω από την δική μου εμπειρία με την μητέρα που εκπροσωπούσα. Αναγκάστηκα ουσιαστικά χρειάστηκε να κάνω ασφαλιστικά μέτρα για να μπορέσει να έχει την επικοινωνία με τα παιδιά της, κατάλαβα ξεκάθαρα ότι κάτι εκεί πέρα δεν λειτουργούσε καλά» είπε στην ΕΡΤ η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη.

Απειλές φέρεται να δέχεται ο 19χρονος που κατήγγειλε για ασέλγεια τον πατέρα Αντώνιο – «Ή θα τα πάρεις όλα πίσω ή θα σε σκοτώσω»
Απειλές κατά της ζωής του δέχεται ο 19χρονος που κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια, με άγνωστο να του στέλνει μήνυμα λέγοντας πως αν δεν πάρει πίσω τα όσα ισχυρίστηκε θα βάλει άτομα να του κάνουν κακό και θα τον σκοτώσει.

Το περιστατικό έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Real News, η οποία δημοσίευσε ένα μήνυμα που δέχτηκε ο 19χρονος που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για την Κιβωτό του Κόσμου.

Σε αυτό αναφέρεται: «Γεια. Είσαι καλά; Το λοιπόν ή θα τα πάρεις όλαααααα πίσω η αλλιώς θα βάλω άτομα να σου κάνουμε κακό και έχω πάρα πολλά άτομα να ξέρεις. Γνωρίζω το που μένεις από κάποιον άλλον αλλά έτσι και δεν μαζέψεις όλες τις μ…. που έχεις κάνει και εσύ και όλοι οι υπόλοιποι… σου να ξέρεις δεν θα ζεις. Αυτό σου λέω μόνο. Θα σε σκοτώσω».

Την ίδια ώρα όμως προκαλεί αίσθηση η χλιδάτη ζωή που φέρεται ότι ζούσαν τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΜΚΟ: πολυτελή αυτοκίνητα, πανάκριβα ρούχα και κρουαζιέρες, προσωπικούς λογαριασμούς με 130.000 ευρώ και θυρίδες.

Από το 2010 τα έσοδα της οργάνωσης, από δωρεές, φιλανθρωπίες και επιδοτήσεις ξεπερνούν τα 85 εκ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια τα έσοδα φθάνουν τα 5 εκ. ευρώ το χρόνο, με πλεόνασμα μισό με ένα εκατ. ευρώ, ενώ στην εφορία δηλωνόταν ποσό που δεν ξεπερνούσε τα 75.000 ευρώ.

Σχετικά άρθρα