Να αποφύγει μια κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων θέλει η κυβέρνηση και αξιοποιούνται τα δημοσιονομικά περιθώρια για να εμπλουτιστεί το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί. O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να αναφερθεί σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις σήμερα στη Βουλή, με έμφαση να δίνεται σε μία βραχυπρόθεσμη και μεσομακροπρόθεσμη στήριξη των αγροτικών τιμολογίων ενέργειας.
Το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση προς τους αγρότες είναι πως οι πόρτες του διαλόγου είναι ανοιχτές και νέα μέτρα θα μπουν σε εφαρμογή με βάση και τις αντοχές της οικονομίας.
Σε δύο άξονες οι παρεμβάσεις
Στην ομιλία που αναμένεται να κάνει σήμερα στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός – απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση – θα αναφερθεί σε όσα έχουν ήδη γίνει για την στήριξη των αγροτών. Στη συνέχεια θα δώσει έμφαση στις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν σε δύο άξονες και ειδικότερα :
1. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα, υπογραμμίζοντας πως αυτά είναι κοστολογημένα. Μάλιστα παράλληλα με το γενικό «πακέτο» θα δώσει έμφαση και σε στοχευμένες παρεμβάσεις στη Θεσσαλία (για παράδειγμα για τους αγρότες της περιοχής της λίμνης Κάρλα θα υπάρξει στήριξη μέχρι να υπάρξει αποστράγγιση).
Δίνοντας ένα στίγμα χθες ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος υπογράμμισε πως στην παρέμβαση που θα κάνει ο πρωθυπουργός θα δοθούν επιπλέον βοήθειες ειδικά σε σχέση με το ενεργειακό κόστος. Όπως χαρακτηριστικά είπε «θα ανακοινωθούν κάποια μέτρα που θα αφορούν σε βραχυπρόθεσμη και μεσομακροπρόθεσμη στήριξη των αγροτικών τιμολογίων ενέργειας, ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με την ενεργειακή μετάβαση που κάνει συνολικά η ελληνική οικονομία. Να επωφεληθούν δηλαδή και οι αγρότες μας από φθηνότερες τιμές ενέργειες με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Να σημειωθεί πως σήμερα από την Agrotica ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, πρόκειται να αναφερθεί στο πρόγραμμα «Απόλλων» που θα παρέχει δωρεάν πράσινο ρεύμα και σε αγρότες.
Όσον αφορά στο θέμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης – μέτρο που εφαρμόστηκε τις δύο προηγούμενες χρονιές – χθες από την πλευρά της κυβέρνησης χαμήλωναν τον πήχη των προσδοκιών για άμεση επιστροφή. «Δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να προχωρήσουμε σε μια εξαγγελία σε αυτό» σημείωσε ο κ. Σκέρτσος και τούτο γιατί «και τα δύο προηγούμενα χρόνια το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε το φθινόπωρο, βλέποντας και την πορεία του προϋπολογισμού. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει το μήνυμα ότι εφόσον πάει καλά ο προϋπολογισμός – όπως έχει πάει τα προηγούμενα χρόνια και καλύτερα από τις εκτιμήσεις μας – εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα». Υπενθυμίζεται πως το 2022 και το 2023 το κόστος έφτανε 160 εκατομμύρια ευρώ και τις τελευταίες μέρες τα κομπιουτεράκια είχαν πάρει φωτιά στο οικονομικό επιτελείο για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο κυβερνητικό πακέτο βαρύτητα δίνεται στην επιτάχυνση μιας σειράς πληρωμών, ενώ κρίσιμο θεωρείται το θέμα της αποκατάστασης του ζωικού κεφαλαίου. Τέλος όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα τεθεί σε λειτουργία η υπηρεσία τύπου 112 για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα (θα ενημερώνει 72 ώρες νωρίτερα, για την έλευση έντονων ή ακραίων καιρικών φαινόμενων, παρέχοντας και οδηγίες).
Ευρωπαϊκές παρεμβάσεις
2. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις που υλοποιούνται. Μια από αυτές τις παρεμβάσεις είναι η τροποποίηση – για φέτος- του καθεστώτος αγρανάπαυσης το οποίο είχε επιβληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για τους Έλληνες αγρότες, κάτι που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε πρόσθετο εισόδημα.
Στην Ευρωπαΐκή Ένωση ουσιαστικά ξεκινά μια συζήτηση για συγκεκριμένες αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, που είχε συμφωνηθεί πριν την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 1/3 του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγαίνει για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως υπάρχουν προβλήματα «τα οποία έχουν να κάνουν και με το πως οι Ευρωπαίοι αγρότες και κατ’ επέκταση και οι Έλληνες αγρότες είναι εκτεθειμένοι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, τα οποία πρέπει να συζητηθούν. Παραδείγματος χάριν η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου».
«Γέφυρες» στους αγρότες ρίχνει κυβέρνηση
Στη Νέα Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να έρθουν σε οριστική ρήξη με τους αγρότες, καθώς είναι ένα κοινό- όπως φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές- με το οποίο διατηρούν στενούς δεσμούς. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα exit poll στις εκλογές του Ιουνίου σχεδόν το 43% των αγροτών και των κτηνοτρόφων είχαν ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, με το ΠΑΣΟΚ στην συγκεκριμένη ομάδα να είναι στο 13,7% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 13,4%.
Στην κυβέρνηση δεν περνά απαρατήρητο και το γεγονός πως τα αιτήματα των αγροτών αντιμετωπίζονται με συμπάθεια από ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse στο ερώτημα «γνωρίζετε τα θέματα και τους λόγους διαμαρτυρίας των αγροτών; και αν ναι πως τα αντιμετωπίζεται;» το 68% απαντά «θετικά» ή «μάλλον θετικά» και μόλις το 13% απαντά «αρνητικά» ή «μάλλον αρνητικά» (οι υπόλοιποι δε γνωρίζουν, δεν απαντούν).
πηγή: ethnos.gr