Κλείνει το Facebook;

Κόκκινος συναγερμός σε όλο τον κόσμο

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε το Σαββατοκύριακο η είδηση πως ο Zάκερμπεργκ σκέφτεται να βάλει λουκέτο στο Facebook και το Instagram.

Το θέμα που προκύπτει για τη Meta είναι οι διατλαντικές μεταφορές δεδομένων που ρυθμίζονται μέσω της λεγόμενης ασπίδας προστασίας και άλλων μοντέλων που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την αποθήκευση δεδομένων από Ευρωπαίους χρήστες σε Αμερικανικούς διακομιστές.

Όπως σημείωσε ο ιδρυτής της διάσημης πλατφόρμας στην ετήσια έκθεσή του, το Facebook και το Instagram ενδέχεται να κλείσουν σε ολόκληρη την Ευρώπη εάν η Meta δεν έχει την επιλογή να μεταφέρει, να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα από τους Ευρωπαίους χρήστες της σε διακομιστές που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Οι συμφωνίες που ίσχυαν για τη μεταφορά δεδομένων επανεξετάζονται λόγω παραβιάσεων. Η ασπίδα προστασίας δεδομένων που χρησιμοποιούσε η εταιρεία ακυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2020. Πλέον ΗΠΑ και ΕΕ ψάχνουν κοινό πλαίσιο για νέα συνθήκη που θα επιτρέπει στη Meta να επεξεργάζεται με ασφάλεια τα δεδομένα των χρηστών.

Οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες του Facebook σε όλο τον κόσμο ήταν 1,929 δισεκατομμύρια στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, εμφανίζοντας για πρώτη φορά μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν ήταν 1,93 δισεκατομμύρια.

Σχετικά άρθρα

Νέα γενιά χάι τεκ αεροπλάνων! (pics)

Πολλοί πίστεψαν ότι τα υπερηχητικά αεροπλάνα έκλεισαν – κάπως άδοξα – τον κύκλο τους το 2003, όταν το γαλλοβρετανικό Concorde έκανε την τελευταία του πτήση. Μάλλον, όμως, βιάστηκαν: μια νέα γενιά υπερ-ταχύτατων αεροσκαφών, ικανών να πετούν πάνω από 1.200 μίλια/ώρα και, ενδεχομένως, να χρησιμοποιούνται σε επιβατικές πτήσεις, αναμένεται να δώσει νέα ζωή στα υπερατλαντικά ταξίδια. […]