22.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κλιμακώνει η Άγκυρα

Κλιμακώνει τις προκλήσεις της η Άγκυρα, λίγες ώρες πριν την έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ: Μετά την ξαφνική αλλαγή ρότας του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός, η τουρκική φρεγάτα Ίμβρος άλλαξε επίσης ρότα και πλέει προς την Πάφο, με την Κυπριακή ακτοφυλακή να στέλνει μήνυμα να μην πλησιάσει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sigmalive, που επικαλείται η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris Postasi, η φρεγάτα έχει πλησιάσει αρκετά το ‘West Capella’ και για το λόγο αυτό επενέβη η ακτοφυλακή στέλνοντας μήνυμα «μην μπείτε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη».

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός χάραξε πορεία προς το Αιγαίο με τελικό προορισμό τα Μουδανιά στη Μαύρη Θάλασσα.Παρά το ότι αρχικώς υπήρξαν πληροφορίες ότι θα προσέγγιζε τον κόλπο της κατεχόμενης Μόρφου στα βόρεια της Κύπρου, ακολούθησε πορεία νοτιοδυτική και σήμερα το πρωί βρισκόταν στα ανοικτά της Πάφου, αρκετά μακριά από το οικόπεδο 11 όπου διεξάγει προπαρασκευαστικές εργασίες για γεώτρηση το πλοίο – γεωτρύπανο West Capella.

Κατεβαίνει τρυπάνι

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η γεώτρηση τον στόχο «Ονησίφορος», καθώς τα στελέχη του τρυπανιού έχουν μεταφερθεί στο βυθό και το προσωπικό του West Capella, τηςTotal και της EDT Offshore ολοκληρώνουν τους ελέγχους και τις προπαρασκευαστικές εργασίες. Τα ελικόπτερα που υποστηρίζουν τη γεώτρηση πηγαινοέρχονται συνεχώς από και προς την εξέδρα του West Capella μεταφέροντας υλικό και προσωπικό. Στη πλατφόρμα βρίσκονται συνεχώς 180 άτομα ενώ τις εργασίες παρακολουθούν επί τόπου και υπάλληλοι του υπουργείου ενέργειας της Κύπρου. Παράλληλα οι εργασίες παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο και από τη ξηρά μέσω ειδικών συστημάτων που έχουν εγκατασταθεί.

Οι διαδικασίες της γεώτρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 75 μέρες όταν το τρυπάνι θα έχει φτάσει στον στόχο των 4.250 μέτρων κάτω από τον βυθό της θάλασσας.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης έχει χαρακτηρίσει εξαιρετικής σημασίας για την Κύπρο τη γεώτρηση που γίνεται επί του θαλάσσιου όρους «Ερατοσθένης» στο οποίο βρίσκεται το κοίτασμα μαμούθ του «Ζορ» στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. Όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, «αν αποδειχθεί ότι εντός της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχουν υδρογονάνθρακες, δηλαδή έχουν μεταναστεύσει και έχουν δημιουργήσει ανάλογους υδρογονάνθρακες εντός των δομών της δικής μας ΑΟΖ, τότε αυτό θα σημαίνει πάρα πολλά».

«Αυτή η γεώτρηση» είπε, «θα αποδείξει ή θα καταρρίψει το μοντέλο το οποίο κτίστηκε γύρω από την ανακάλυψη του ‘Ζορ’ που αφορά πετρώματα τα οποία περιστοιχίζουν το υποθαλάσσιο όρος ‘Ερατοσθένης’». Αυτό που ξεκαθάρισε ο κ. Λακκοτρύπης είναι πως δεν υπάρχει προσδοκία για μεγάλο κοίτασμα αλλά για πολύτιμες πληροφορίες για τη γεωλογική δομή που θα αλλάξουν τα δεδομένα των ερευνών για όλη την περιοχή.

Τουρκικοί λεονταρισμοί

Η γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, έχει εξοργίσει τη Τουρκία η οποία αν και δεν έχει διατυπώσει διεκδικήσεις για τη συγκεκριμένη περιοχή, θεωρεί ότι πρέπει να προστατεύσει τα «συμφέροντα» των Τουρκοκυπρίων επαναλαμβάνοντας πως ο φυσικό πλούτος της Κύπρου ανήκει και στις δύο κοινότητες. Την ίδια ακριβώς θέση έχει και η Λευκωσία και για αυτό με κάθε ευκαιρία καλεί τη Τουρκία να συμβάλλει στη λύση του Κυπριακού ώστε να επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι.

Μέχρι στιγμής παρά τις φραστικές απειλές η Τουρκία δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια που να δημιουργεί φόβους για κρίση με παρεμπόδιση της γεώτρησης. Η έξοδος του Barbaros και η αποστολή της φρεγάτας Gokseada, κατά τις εκτομήσεις αποτελούν σπασμωδικές κινήσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Όσο για το υποβρύχιο και τις δύο άλλες φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρουν στρατιωτικοί κύκλοι, βρίσκονται πολύ μακριά από τον χώρο των ερευνών και η αποστολή τους δεν σχετίζεται με την παρακολούθηση η παρεμπόδιση της γεώτρησης.

Στην ευρύτερη περιοχή περιπολούν επίσης σκάφη του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού και αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ. Η Λευκωσία έχει δηλώσει πως η παρουσία σκαφών ξένων χωρών, δεν σχετίζεται με τη γεώτρηση. Πάντως η παρουσία αυτή δεν περνάει απαρατήρητη ούτε μπορεί να θεωρηθεί άνευ σημασίας λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που διατύπωσαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, στηρίζοντας το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τον θαλάσσιο πλούτο στην ΑΟΖ της. Πριν τη γεώτρηση η Λευκωσία είχε κάνει επαφές τόσο στη Ουάσιγκτον όσο και στο Παρίσι, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις, και ως φαίνεται τα μηνύματα εστάλησαν στην Άγκυρα.

Ενόχληση για «πολεμικά σενάρια»

Η Λευκωσία με δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και εκκλήσεις μέσω αρμόδιων για την ασφάλεια κύκλων, δεν κρύβει την έντονη ενόχληση της, για δημοσιεύματα σε ελληνικές ιστοσελίδες που δημιουργούν την εικόνα έντασης με τη Τουρκία. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει τονίσει ότι όλα εξελίσσονται ομαλά και οι τουρκικές προκλήσεις έχουν προβλεφθεί και ήταν αναμενόμενες. Σημειώνει επίσης ότι αυτές θα συνεχιστούν χωρίς όμως να προβλέπεται κρίση. Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε συνεχή επαφή και αξιολογούν τη κατάσταση, έχοντας κοινή εκτίμηση για τις εξελίξεις. Μάλιστα οι κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία, υπογράμμιζαν ότι τα φανταστικά πολεμικά σενάρια εξυπηρετούν τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας η οποία θέλει να δημιουργήσει διεθνώς την εικόνα της κρίσης και της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα υπενθύμιζαν ότι βρισκόμαστε στη καρδιά της τουριστικής περιόδου και τέτοιου είδους «πληροφορίες» προκαλούν και οικονομική ζημιά.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα