Κλιμακώνει την επιθετικότητά της η Άγκυρα

Συνεχείς παραβιάσεις και… πολεμοχαρείς ιαχές

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις με αμείωτη ένταση, καθώς η γειτονική χώρα εκδίδει συνεχώς NAVTEX και προχωρά κάθε ημέρα σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Όλα αυτά, την ώρα που συνεχίζεται η ιδιότυπη κούρσα… εθνικιστικής πλειοδοσίας με προκλητικές δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, αλλά και πρώην υψηλόβαθμων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων .

Σήμερα, Παρασκευή, η Άγκυρα εξέδωσε δύο αναγγελίες για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Η πρώτη αφορά άσκηση στις 7 Ιανουαρίου με την οποία δεσμεύεται μεγάλο τμήμα κοντά στην περιοχή που βρίσκεται το κοίτασμα του Πρίνου μέχρι τις 18 του μήνα.

Από τη Δευτέρα, η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη θαλάσσια περιοχή, πάλι έως τις 18 Ιανουαρίου, ανατολικά της Καλύμνου.

Να σημειωθεί ότι αύριο ο πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, θα βρεθούν στην Κάλυμνο και το Φαρμακονήσι για τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Οι νέες επιθετικές ενέργειες της γειτονικής χώρας έρχονται σε συνέχεια του περιστατικού με το γερμανικό ερευνητικό πλοίο, όπου οι Τούρκοι απαίτησαν να λάβει άδειες από αυτούς για να διενεργήσει έρευνες για μια περιοχή για την οποία αρμόδια είναι αποκλειστικά η Ελλάδα.

Στις 29 Δεκεμβρίου, όταν το «Meteor» έπλεε κοντά στη Λήμνο, οι τουρκικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν μέσω ασυρμάτου στους Γερμανούς προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι πλέει σε τουρκικά ύδατα και ότι δεν έχει άδεια από τις τουρκικές αρχές.

Όπως όλα δείχνουν, μετά από την εν λόγω όχληση, οι υπεύθυνοι του πλοίου και του πανεπιστημίου έσπευσαν να ζητήσουν άδεια για έρευνες και από την τουρκική πλευρά! Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η NAVTEX που εξέδωσαν οι παράκτιοι σταθμοί της Σμύρνης και της Αττάλειας με την οποία δεσμευόταν συνολικά εννέα θαλάσσιες περιοχές στο τρίγωνο Λήμνος-Κάρπαθος-Κύθηρα για να κάνει έρευνες το γερμανικό πλοίο «Meteor»!

Η εν λόγω διπλή πρόκληση προκάλεσε κινητοποίηση στα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και το μεσημέρι της Τετάρτης, το πανεπιστήμιο του Αμβούργου ενημερώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια που είχε παραχωρήσει στο «Meteor» για διεξαγωγή ερευνών στο Αιγαίο.

Νέες παραβιάσεις και… πολεμοχαρείς ιαχές

Ταυτόχρονα, συνεχίστηκαν και σήμερα τόσο οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, όσο και οι πολεμοχαρείς ιαχές.

Δύο οπλισμένα F-16 σε σχηματισμό και ένα ελικόπτερο προχώρησαν συνολικά σε οκτώ παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν στο Βορειοανατολικό και το Κεντρικό Αιγαίο και τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.

Την ίδια ώρα, ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Νουσρέτ Γκιουνέρ προχώρησε σε ένα πολεμοχαρές κρεσέντο κατά της Ελλάδας. Όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, ο πρώην αρχηγός του τουρκικού στόλου, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2013, λόγω των υποθέσεων «Βαριοπούλα» και «Εργκένεκον», διεμήνυσε με αναρτήσεις στον λογαριασμό του στο Twitter ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι σε ετοιμότητα στο Αιγαίο και ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε «casus belli» (αιτία πολέμου) την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Υποστήριξε ότι ΗΠΑ και ΕΕ «κάνουν πλάτες» στην Ελλάδα για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια από τη φυσική ακτογραμμή. Σε μία τέτοια περίπτωση, υποστηρίζει ότι η χώρα μας «θα είναι η πιο επικίνδυνη απειλή που θα έχουμε αντιμετωπίσει από το 1923 και μετά».

Ο Τούρκος πρώην ναύαρχος έγραψε μεταξύ άλλων: «Ελπίζω η Ελλάδα, με τις πλάτες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, να μην προβεί στην “τρέλα” και να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων. Αν προβεί σε μία τέτοια τρέλα η Ελλάδα, θα είναι η πιο επικίνδυνη απειλή που θα έχουμε αντιμετωπίσει από το 1923 κι έπειτα. Δεν θα μοιάζει ούτε με το Ιράκ, ούτε με τη Συρία. Η Κυβέρνηση ΑΚΡπρέπει να αναθεωρήσει το έγγραφο που δεν θεωρεί «casus belli» την επέκταση από την Ελλάδα πέραν των 6 μιλίων των χωρικών της υδάτων και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα».

Ο Τούρκος ναύαρχος υποστηρίζει ότι το casus belli έχει πάψει να ισχύει από τότε που ήρθε στην εξουσία η τωρινή τουρκική κυβέρνηση και αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

«Ακόμη και η Τουρκία να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, επειδή η Ελλάδα διαθέτει τόσα πολλά νησιά στο Αιγαίο, θα γίνει μία ελληνική λίμνη, που δεν θα μπορεί να περνάει καν ο τουρκικός στόλος από το Αιγαίο», έγραψε ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας.

Είναι φανερό πως η Άγκυρα εντείνει τις πιέσεις στη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα, στον απόηχο των αιτημάτων για έκδοση των 8 αξιωματικών στην Τουρκία, αλλά και της αυξημένης επιθετικότητάς της στην ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά άρθρα