Κλοπή στο Άουσβιτς

Δύο μαθητές οι “ελαφροχέριδες”

Δύο 17χρονοι μαθητές, από ιδιωτικό σχολείο του Κέιμπριτζ, αφαίρεσαν προσωπικά αντικείμενα που ανήκαν σε Εβραίους, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής εκδρομής στο Άουσβιτς

Οι Βρετανοί μαθητές Marcus Dell και Ben Thompson, πήγαν εκπαιδευτική εκδρομή την περασμένη Δευτέρα με το ιδιωτικό σχολείο Pesre, στο οποίο φοιτούν στο Κέιμπριτζ. Οι δύο 17χρονοι μαθητές, των οποίων οι γονείς πληρώνουν περίπου 16.000 ευρώ τον χρόνο για την φοίτησή τους στο ιδιωτικό σχολείο, προφανώς δεν έχουν διδαχθεί την ιστορική σημασία του Άουσβιτς, γι’ αυτό και προχώρησαν σε μια πρωτοφανή ενέργεια.

Την Δευτέρα το απόγευμα οι φύλακες του ιστορικού χώρου στην Πολωνία εντόπισαν τους δύο 17χρονους να κινούνται ύποπτα κοντά σε μία αποθήκη, στην οποία φυλάσσονται προσωπικά αντικείμενα των Εβραίων που εκτελέστηκαν στο Άουσβιτς από τους Ναζί. Μέσα στα σακίδια των δύο Βρετανών μαθητών βρέθηκαν κομμάτια από ένα κουτάλι, κομμάτια από σπασμένα γυαλιά, ένα ξυράφι και μερικά κουμπιά.

Τα δύο νεαρά παιδιά οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Malopolska και ανακρίθηκαν μέσω διερμηνέα. Οι Βρετανοί μαθητές αντιμετωπίζουν την κατηγορία υπεξαίρεσης αντικειμένων που αποτελούν κειμήλια σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι Βρετανοί μαθητές πλήρωσαν πρόστιμο 240 ευρώ ο καθένας και αφέθηκαν ελεύθεροι, προς το παρόν, αλλά για την πράξη τους μπορεί να τους επιβληθεί μέχρι και δέκα χρόνια φυλάκιση.

Οι γονείς του Thompson, Alan και Sharron, δήλωσαν ότι ο γιος τους είναι καλό παιδί, αλλά «όταν είναι κανείς νέος καμιά φορά δεν σκέφτεται τις πράξεις του», ενώ υποστήριξαν ότι έχει μετανιώσει για ό,τι έκανε.

Ο διευθυντής του σχολείο, Ed Elliot, υποσχέθηκε ότι το σχολείο θα διενεργήσει μια πλήρη και ενδελεχή έρευνα για τις κλοπές και η Karen Pollock, επικεφαλής του ιδρύματος Holocaust Educational Trust στη Βρετανία, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα συγκλονιστικό γεγονός που δείχνει περιφρόνηση στην μνήμη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων. «Κάθε αντικείμενο που βρέθηκε στο Άουσβιτς αφηγείται μια ιστορία για πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίους που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί. Έχουμε καθήκον να εκπαιδεύσουμε την επόμενη γενιά για να αποτρέψουμε την άγνοια και το μίσος. Εδώ και 15 χρόνια οργανώνονται εκπαιδευτικές εκδρομές Βρετανών μαθητών στο Άουσβιτς, αλλά είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει παρόμοιο γεγονός», ανέφερε η Pollock.

Σχετικά άρθρα