Κομπιούτερ αποφυλάκισε νωρίτερα 3.200 κρατούμενους

Απίστευτο συμβάν στις ΗΠΑ

Στην Ελλάδα είθισται να δίνουμε άδειες στους κρατούμενους και να ποντάρουμε στην… καλή τους διάθεση για το αν θα επιστρέψουν, για το αν θα… παρατείνουν λίγα 24ωρα την παραμονή τους εκτός, ή για το αν θα τους ψάχνουμε ανά την Ελλάδα. Στις ΗΠΑ, ωστόσο, μας… ξεπέρασαν. Πιο συγκεκριμένα στην πολιτεία της Ουάσιγκτον παραδέχθηκαν ότι τα τελευταία 13 χρόνια, αποφυλακίστηκαν περισσότεροι από 3.200 κρατούμενοι αρκετά νωρίτερα απ’ ότι προέβλεπε η ποινή τους! Ποιος φέρει την ευθύνη; Ένα… κομπιούτερ! Για την ακρίβεια ευθύνεται το πρόγραμμα που υπολόγιζε το διάστημα που είχε εκτίσει κάθε κρατούμενος.

Η παραδοχή ήρθε διά στόματος του κυβερνήτη της Ουάσιγκτον, ο οποίος επιβεβαίωσε την «ανωμαλία» που προκλήθηκε, προσθέτοντας πως καταβάλλεται προσπάθεια να… επιστρέψουν οι κρατούμενοι, ώστε να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους. Το πρόβλημα ενέκυψε το 2002, όταν έγινε ανανέωση του προγράμματος. Από τότε και δίχως να το αντιληφθεί κανένας μέχρι σήμερα, περίπου το 3% των κρατουμένων αφέθηκε ελεύθερο νωρίτερα από τον προσδιορισμένο χρόνο κράτησής τους.

Ορισμένοι εξ αυτών θα πρέπει να επιστρέψουν και να εκτίσουν τις ποινές τους. Μόλις πέντε έχουν εντοπιστεί και έχουν επιστρέψει στα κελιά τους. «Είναι απαράδεκτο και εξωφρενικό. Μόλις το έμαθα, έδωσα εντολή να το διορθώσουν και να εντοπιστούν οι κρατούμενοι», δήλωσε ο κυβερνήτης της Ουάσιγκτον. Ο μέσος όρος των ημερών που γλίτωσαν οι κρατούμενοι ήταν 49, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις έφτασαν και τις 600 ημέρες!

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισσότερους κρατούμενους στον κόσμο, καθώς ο αριθμός των φυλακισμένων ξεπερνά τα 2,3 εκατ. ανθρώπους, που αντιστοιχεί πληθυσμιακά σε 716 άτομα, ανά 100.000, όταν στη Βρετανία το αντίστοιχο νούμερο είναι 101/100.000. Η Κούβα και η Ρουάντα ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Σχετικά άρθρα