Κωλοτούμπα Τόμσεν

«Αν έχουμε άδικο για την Ελλάδα θα διορθώσουμε τα στοιχεία!»

Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη, δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Π. Τόμσεν, στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Πρόκειται για πρώτη ομολογία ότι ενδεχομένως το ΔΝΤ να έκανε λάθος και ήρθε ύστερα από την ομοβροντία Ελλήνων και Ευρωπαίων για λανθασμένες εκτιμήσεις που στηρίζονται σε λάθος στοιχεία. Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται ως παράθυρο για να μειωθούν τα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ για το 2019.

Στο σημείο αυτό αξίζει να διευκρινιστεί ότι το ΔΝΤ εκτιμά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 στο 0,9% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση και η Kομισιόν στο 2%. Η διαφορά σε ευρώ ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ περίπου, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως το ΔΝΤ που ζητά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, να περιορίσει την απαίτησή του ακόμα και κάτω από τα 2,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρίνουν τις πρoγνώσεις του για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ «εξέδωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα ευρώ Βάλντις Ντομπρόφσκις, στην ίδια εφημερίδα.

Σχετικά άρθρα