Κόντρας κυβέρνησης – εκκλησίας για τα Θρησκευτικά

Το παρασκήνιο της αντιπαράθεσης μεταξύ της εκκλησίας και της κυβέρνησης για το μάθημα των Θρησκευτικών αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής σε τηλεοπτικό σταθμό, ενώ αναφέρθηκε και στη στάση που θα κρατήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.
Η ιστορία της αντιπαράθεσης ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα στο Μέγαρο Μαξίμου στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ένα από τα θέματα που ετέθησαν σε συζήτηση ήταν και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, τοποθετήθηκε ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή για το μάθημα των Θρησκευτικών, με την Αρχιεπισκοπή να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της.

Μετά την επιστολή του Ιερώνυμου προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Φίλης κάλεσε τον αρχιεπίσκοπο στο τηλέφωνο, δίχως ωστόσο να τον βρει. Αντίθετα, το τηλέφωνο σήκωσε ο γραμματέας του κ. Ιερώνυμου και ανέφερε στον υπουργό πως ο Αρχιεπίσκοπος δεν πρόκειται να συναντηθεί μαζί του πριν τις 4 Οκτωβρίου, ημέρα της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπου αναμένεται να τοποθετηθεί συνολικά για το θέμα. Σε αυτό το διάστημα, όπως ανέφερε ο Τάκης Χατζής, ο Αρχιεπίσκοπος δεν επιθυμεί να συναντήσει ούτε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί μετά τις 4/10 και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως η θέση της εκκλησίας είναι η πλήρης απόσυρση του νομοσχεδίου και η έναρξη ευρύτερου διαλόγου για τα θρησκευτικά.

Ως προς τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο δημοσιογράφος ανέφερε πως θα συναντηθεί την Τετάρτη στις 12:30 με τον κ. Ιερώνυμο και μετά θα δηλώσει ότι συντάσσεται με την άποψη της εκκλησίας, ότι δεν επιθυμεί κανέναν διάλογο και ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιαδήποτε αλλαγή στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Από την άλλη συνεργάτες του υπουργού Παιδείας, μετέφεραν την έκπληξη του κ. Φίλη, για το ότι δεν του απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος. Και αυτό διότι από πλευράς υπουργείου θεωρούν ότι καλύφθηκαν όλες οι προϋποθέσεις που ετέθησαν από την εκκλησία κατά τον διάλογο για τα Θρησκευτικά.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εξάλλου, τηρούσαν στάση αναμονής, αναμένοντας την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Πηγή: newpost

Σχετικά άρθρα