Κορονοϊός: 5 κανόνες για όσους γυρίσουν από Χαλκιδική

Χρειάζεται προσοχή για όσους επιστρέψουν προς τη Θεσσαλονίκη

Η Χαλκιδική και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε αυξημένο συναγερμό μετά από τα δεκάδες κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων. Ωστόσο, μετά από τα σημερινά νέα μέτρα, όσοι επιστρέφουν από τη Χαλκιδική προς τη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένους κανόνες και συστάσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, όσοι επιστρέφουν από περιοχές που έχουν παρουσιάσει επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα (σ.σ. η Χαλκιδική είναι σ’ αυτές τις περιοχές) προς τα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας θα πρέπει να ακολουθούν τα εξής:

  1. Αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές.
  2. Υπάρχει σύσταση να μένει σε απόσταση από άτομα του περιβάλλοντός του που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  3. Αν επιθυμεί να κάνει τεστ, θα πρέπει να περιμένει 4 με 5 ημέρες, διότι νωρίτερα σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει πιθανότητα να βγει ψευδώς αρνητικό.
  4. Ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής συστήνεται κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές, ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.
  5. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

Σχετικά άρθρα