Κορονοϊός: «Αγγίζουν» τις 500.000 οι θάνατοι παγκοσμίως

Ανησυχία για «αναζωπύρωση»

Τον θάνατο τουλάχιστον 490.771 ανθρώπων έχει επιφέρει παγκοσμίως η πανδημία του κορονοϊού, μετά την εμφάνιση του ιού στην Κίνα, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με απολογισμό που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Τα κρούσματα που βρίσκονται μια «ανάσα» από τα δέκα εκατομμύρια κι έχουν καταγραφεί συνολικά σε 196 χώρες.

Αυτός ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων. Ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.

Τουλάχιστον 6.728 νέοι θάνατοι και 176.060 κρούσματα καταγράφηκαν μόνο χθες, σε όλο κόσμο. Οι χώρες που είχαν τους περισσότερους νέους θανάτους είναι οι ΗΠΑ 2.494, η Βραζιλία 1.141, και το Μεξικό με 736.

Σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής δεδομένα το επίκεντρο της πανδημίας πλέον είναι η Αμερική. Σε πολλές χώρες ωστόσο έχει παρουσιαστεί αναζωπύρωση των κρουσμάτων, χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Τσεχίας, της Σερβίας, ενώ ολόκληρες περιοχές σε Γερμανία και Ιταλία συνεχίζουν τα τίθενται σε τοπικά lockdown.

Σχετικά άρθρα