Κορονοϊός: Άρση μέτρων εν μέσω ανησυχίας

Τι θα ανακοινώσει ο Θάνος Πλεύρης

Τη Μεγάλη Τετάρτη κι ενώ όλα τα μέτρα αίρονται από την 1η Μαΐου, επέλεξε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσία του ΕΟΔΥ και ειδικών επιστημόνων, να ενημερώσει αναλυτικά τους πολίτες για την πανδημία.

Παρότι η κυβέρνηση αίρει κάθε περιορισμό για τον κορονοϊό μετά το Πάσχα και όλα μοιάζουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα λόγω τουρισμού, σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ενημερώσει αναλυτικά τους πολίτες για τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία του κορονοϊού. Γεγονός που προκαλεί ανησυχία λόγω και της κατάστασης στη Σανγκάη.

Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ενημερώσει αναλυτικά για την πανδημία προκειμένου να εξηγήσει γιατί αίρονται όλα τα μέτρα την ώρα που καθημερινά χάνουν κατά μέσο όρο 50 συμπολίτες μας τη ζωή τους. Μία πολιτική που κατακρίθηκε δεόντως από την αντιπολίτευση.

 

Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει την κατάργηση όλων των μέτρων, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να παρουσιάσει τα στοιχεία που σχετίζονται με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τη μείωση των κρουσμάτων αλλά και γενικότερα την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Αναφορά αναμένεται να γίνει και στο θέμα της Σανγκάη όπου οι δυστοπικές εικόνες συνεχίζουν να προκαλούν παγκόσμια ανησυχία. Παρότι ο ΕΟΔΥ έχει διαβεβαιώσει ότι δεν έχει εντοπισθεί νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, οι υποψίες δεν έχουν σταματήσει για πιθανή απόκρυψη στοιχείων.

Να σημειωθεί ότι στην έκτακτη ενημέρωση που γίνεται σήμερα στις 11:30 θα παραστούν: ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης

Ποια μέτρα αίρονται

Πάντως από την 1η Μαΐου αίρονται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί ενώ και το Πάσχα θα είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα.

 

Ειδικότερα τα μέτρα που αίρονται είναι:

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού από 01.05.22 έως 31.08.22 παύει να ισχύει αφού αίρεται η επίδειξη του για πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοικτούς.

Το επόμενο διάστημα θα επανεξεταστεί η επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.

Από 01.05.22 καταργούνται τα τακτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Από 01.05.22 ορίζεται ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας.

Από 01.05 έως 31.08 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%.

Έως 31.05.22 παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα