Κορονοϊός: Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ

Το σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης

Στην τελευταία -όπως ελπίζουν πλέον όλοι- μάχη κατά του κορονοϊού ρίχνεται με όλες του τις δυνάμεις το σύστημα υγείας της χώρας μας, σε μια άνευ προηγούμενου συστράτευση του ιδιωτικού τομέα υγείας στη γραμμή άμυνας που έχει υψώσει το ΕΣΥ.

Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη διαχείριση των ασθενών με λοίμωξη covid-19 ξεδιπλώνεται πλέον με τους εντατικούς ρυθμούς που επιβάλλει η πορεία της επιδημίας. Είναι ενδεικτικά τα αρνητικά ρεκόρ στους σκληρούς δείκτες της χθεσινής ημέρας: 3.465 τα κρούσματα, 560 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, 630 οι διασωληνωμένοι.

Όπως ανακοίνωσαν χθες κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου, υλοποιείται η επόμενη φάση του σχεδίου, σύμφωνα με την οποία παραχωρούνται τα επόμενα 24ωρα ακόμη δύο νοσοκομεία του ΕΣΥ, μετά το «Σωτηρία» και το «Σισμανόγλειο», για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, ο «Ερυθρός Σταυρός» και το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας “251”. Παράλληλα, το ΕΣΥ ενισχύεται με 450 κλίνες non covid -19 από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών, καθώς και με άλλες 100 κλίνες για περιστατικά covid από ιδιωτικές κλινικές.

Η ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, όμως, απαιτεί και ιδιώτες γιατρούς να ριχτούν στη μάχη – μάλιστα κατά την προηγούμενη εβδομαδιαία ενημέρωση του υπουργού Υγείας είχε απευθύνει έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το ΕΣΥ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, κ. Γιώργος Πατούλης. Η δραματική πρόσκληση δεν φαίνεται να είχε μεγάλη ανταπόκριση, καθώς περίπου 45 ιδιώτες γιατροί δήλωσαν ότι θα συνδράμουν τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομεία.

Χθες σε δραματικό τόνο, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε πως εάν έως αύριο δεν έχουν προσφερθεί 200 γιατροί -πνευμονολόγοι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί- το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε επίταξή τους.

Ποια άλλα νοσοκομεία και ιδιωτικοί όμιλοι μπαίνουν στη μάχη

«Πλέον όλη η χώρα μετατρέπεται σε μία υγειονομική περιφέρεια. Θα πραγματοποιούνται διακομιδές και αεροδιακομιδές όπου απαιτηθεί προς οπουδήποτε αλλού κριθεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας περιγράφοντας τις δραματικές ανάγκες των ασθενών και ξεδιπλώνοντας τι δρομολογείται για τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το Σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Υγείας, παραχωρούνται από τον ιδιωτικό τομέα 450 Non Covid-19 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους, εκ των οποίων:

– Οι 300 από το Hellenic HealthCare Group (HHG). Σημειώνεται ότι οι κλίνες αυτές διατίθενται στα νοσοκομεία του Ομίλου Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα και Metropolitan General, ενώ έχει προηγηθεί η εξ ολοκλήρου διάθεση του Λητώ. Η κάλυψη των κλινών θα γίνει σε συνεργασία και με συντονισμό από το ΕΚΑΒ, ενώ η διακομιδή θα διενεργείται στις περισσότερες περιπτώσεις από το στόλο ασθενοφόρων του Ομίλου HHG.

– Οι 100 από το ΙΑΣΩ ΑΕ Group

– Οι 50 από τον Όμιλο Αθηνών.

Σε ό,τι αφορά τις 100 κλίνες Covid-19, και αυτές προσφέρονται με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους, από τον Όμιλο Ευρωκλινική Αθηνών (60) και από τον Όμιλο Βιοιατρική (40).

Επιπλέον, στην Αττική προστίθενται άλλες 10 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από τον ιδιωτικό τομέα, φτάνοντας στις 140, ενώ ενισχύεται και το Σισμανόγλειο με 10 πολυδύναμες ΜΕΘ Covid-19.

Όσον αφορά στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, ο Ερυθρός Σταυρός δυναμικότητας 418 κλινών, μετατρέπεται πλέον σε νοσοκομείο all Covid-19. Η εκκένωση του Ερυθρού Σταυρού για τη μετατροπή σε νοσοκομείο περίθαλψης αποκλειστικά COVID-19 ασθενών ξεκινησε χθες και στόχος είναι να τεθεί το ταχύτερο δυνατόν στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία που περιλαμβάνει τη διακομιδή ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής με άψογο συντονισμό και ύψιστη ασφάλεια.

Στο ΕΣΥ ενσωματώνεται και το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251, που διαθέτει 220 κρεβάτια για non Covid-19 περιστατικά και τμήμα επειγόντων περιστατικών και μπαίνει στις εφημερίες του ΕΣΥ εντός των επόμενων ημερών.

Τέλος, το υπουργείο Υγείας παραδίδει από σήμερα στο ΕΣΥ 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία. Η διαθεσιμότητα των πολύ σημαντικών αυτών συσκευών ήταν μέχρι σήμερα περιορισμένη, επομένως ευνοείται πλέον η καλύτερη περίθαλψη των ασθενών.

πηγή: grtimes.gr

Σχετικά άρθρα