Κορονοϊός: Χριστούγεννα με αύξηση κρουσμάτων

Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί δεν χαλάρωσαν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα δίνει απαντήσεις αναφέροντας τα στοιχεία, που δείχνουν ότι ο κορονοϊός στη χώρα μας όχι μόνο δεν έχει κόψει ταχύτητα αλλά αντίθετα συνεχίζει να κινείται σε υψηλές ταχύτητες. «Οι φορείς που υπολογίζονται από το ιικό φορτίο που υπολογίζουμε είναι 15.000 -16.000. Αυτό μας δείχνει ότι δεν πρόκειται να δούμε μεγάλη μείωση τις επόμενες 15 ημέρες» είπε στο Open TV, ο Νικόλαος Θωμαΐδης, καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ.

Τι σημαίνει αυτό, ότι ανήμερα Χριστουγέννων θα έχουμε ακόμα ιδιαίτερα υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, γεγονός που δημιουργεί έντονη ανησυχία και φυσικά υπαγορεύει αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Τα μεγάλα στοιχήματα των Αρχών είναι βέβαια η Αττική και η Θεσσαλονίκη. «Είναι κατά 36% μειωμένες οι τιμές του ιικού φορτίου των λυμάτων από την προηγούμενη εβδομάδα» δήλωσε ο Νίκος Παπαΐωννου, πρύτανης ΑΠΘ, για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας μία συγκρατημένη αισιοδοξία που συνδυάζεται και με τη μείωση των εισαγωγών όσο και από την παραπάνω διαπίστωση ότι το ιικό φορτίο στην πόλη έχει επιστρέψει στα επίπεδα Οκτωβρίου.

Η πίεση στις εντατικές ωστόσο παραμένει, όπως άλλωστε παραμένει και η ανησυχία για σειρά περιοχών συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Αττικής, που οδήγησε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη στο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας, με συμμετοχή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του Προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Oι δύο λόγοι που δεν μειώνονται οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ

Την δύσκολη κατάσταση επιβεβαίωσε και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. «Με το ζόρι» θα κάνουν Χριστούγεννα φέτος οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τόνισε, ενώ ύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών τα Χριστούγεννα θα έχουμε 300 διασωληνωμένους αν τηρηθούν τα μέτρα.

«Η πολύ αργή και μη αναμενόμενη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου έχει ως αποτέλεσμα οι ΜΕΘ φέτος με το ζόρι να κάνουν Χριστούγεννα. Αν συνεχιστεί η ίδια πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, θα έχουμε 300 διασωληνωμένους ασθενείς την ημέρα των Χριστουγέννων στην επικράτεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στους δύο λόγους που δεν επιτρέπουν να υπάρξει ελάφρυνση των ΜΕΘ. «Ο πρώτος είναι η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ, που ήταν χθες στο 82% στην επικράτεια και 77% και 71% αντίστοιχα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος λόγος είναι ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην επικράτεια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Μόνο στην κεντρική Μακεδονία υπάρχουν 6.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού, ενώ σε όλη την επικράτεια τα ενεργά κρούσματα είναι 12.500» τόνισε.

Σχετικά άρθρα