Κορονοϊός: Εμπόλεμη ζώνη οι ΜΕΘ

Εφημερίες τρόμου στη Θεσσαλονίκη

«Είμαστε σε έναν πόλεμο». «Τα πράγματα δυσκολεύουν και καλό θα είναι να το αντιληφθούν όλοι αυτό». Αυτά είναι μόνο μερικά από τα λόγια γιατρών που καθημερινά βρίσκονται σε θέση μάχης ενάντια στον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη. Και όλα αυτά την ώρα που η χώρα μας μετράει 3.200 νοσηλευόμενους, 415 νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ και 400 διασωληνωμένους.

Μόνο κατά τη σημερινή του εφημερία το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» αναμένεται να εξετάσει περίπου 700 άτομα, ενώ τα ελεύθερα κρεβάτια των πέντε κλινικών covid δεν ξεπερνούν το 25%. Γιατρός του νοσοκομείου τονίζει πως «αυτή τη στιγμή εάν χρειαστεί κάποιος ασθενής διασωλήνωση υπάρχει μόνο ένα κρεβάτι διαθέσιμο. Παράλληλα εάν κριθεί αναγκαίο μπορούμε να δημιουργήσουμε άλλα δέκα κρεβάτια σε χειρουργεία».

Την ίδια ώρα ανάλογη δοκιμασία πέρασε το Σάββατο και το νοσοκομείο «Γεννηματάς» στο οποίο καταγράφηκαν 45 εισαγωγές ύποπτων περιστατικών για covid. Μάλιστα η εφημερία ξεκίνησε χωρίς καμία διαθέσιμη κλίνη στη ΜΕΘ. «Η μονάδα είναι υπερπλήρης και έχουν ανοίξει και δύο κρεβάτια στις αίθουσες των χειρουργείων», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου.

ΑΧΕΠΑ: Μετέτρεψαν αίθουσα ανάνηψης σε ΜΕΘ

Οι εισαγωγές στην εφημερία του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ που τελείωσε στις οκτώ το πρωί της Κυριακής έφτασαν τις 72 ενώ για να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες μία αίθουσα ανάνηψης της καρδιοχειρουργικής μετατράπηκε σε ΜΕΘ. «Ουσιαστικά απλώς αναπνέουμε με μία έως δύο κλίνες να είναι οριακά κενές», σημειώνει ο Θανάσης Σιούλης, πρόεδρος γιατρών του ΑΧΕΠΑ.

Τα αυξημένα περιστατικά σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού «δοκιμάζουν» τις αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων. «Έχουμε τετραπλασιάσει σχεδόν τις κλίνες τόσο για τις απλές νοσηλείες όσο και για τις ΜΕΘ. Εάν χρειαστεί θα διακομιστούν περιστατικά είτε στα νοσοκομεία της Αθήνας είτε σε όμορους νομούς» επισημαίνει ο γ.γ του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Τα ξημερώματα της Κυριακής εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο καθώς είχε νοσήσει από κορονοϊό και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Ο μακαριστός Μητροπολίτης είχε λάβει μέρος στη δοξολογία του Αγίου Δημητρίου. Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος μιλώντας στην εκπομπή του Open TV «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ζήτησε ακόμα πιο αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά άρθρα