Κορονοϊός: «Έκρηξη» στα κρούσματα

Ο παράγοντας γρίπη

Για τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη νοσηρότητα τον φετινό χειμώνα μίλησε στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, την ίδια ώρα που τα κρούσματα από κορονοϊό καταγράφουν «έκρηξη» θυμίζοντας τι γινόταν πριν από ένα χρόνο όταν είχε ακολουθήσει lockdown.

Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν τη νοσηρότητα

Όπως είπε οι παράγοντες που ανησυχούν είναι ότι το ποσοστό του εμβολιασμού υπολείπεται από το επιθυμητό, ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας είναι πιο χαλαρή και οι καιρικές συνθήκες είναι σημαντικές -αν κι όχι καθοριστικές- καθώς όπως εξήγησε σε 6 βαθμούς Κελσίου ο κορονοϊός διατηρείται μακρότερο χρονικό διάστημα από ότι στους 20 βαθμούς.

Το ποσοστό εμβολιασμένων, η συμπεριφορά μας και οι καιρικές συνθήκες, θα καθορίσουν τη νοσηρότητα στην κοινότητα το επόμενο διάστημα, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

 

Γρίπη και κορονοϊός αυξάνουν τη θνητότητα κατά 20%

Αναφερόμενη στην κυκλοφορία του ιού της γρίπης και της covid-19, είπε ότι αυξάνει τη θνητότητα κατά 20% η συνλοίμωξη γρίπης και covid-19, σύμφωνα με μελέτη από την Μ. Βρετανία. Σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 1 εκατ. δόσεις.

Αναφερόμενη δε στα μικρά ποσοστά εμβολιασμού με το εμβόλιο της γρίπης σε εγκύους, περίπου 5.000, σε παχύσαρκους περίπου 4.000 και σε υγειονομικούς περίπου 20.000, η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες ευάλωτων ομάδων δεν πρέπει να έχει φτάσει.

 

Σχετικά άρθρα