Κορονοϊός: Επιβιώνει στον αέρα μέχρι τρεις ώρες!

Που καταλήγουν οι επιστήμονες

Στο συμπέρασμα ότι ο κορoνοϊός μπορεί να επιβιώσει στον αέρα μέχρι και τρεις ώρες, ενώ στις επιφάνειες μέχρι και τρεις ημέρες κατέληξαν ερευνητές σε πανεπιστήμια στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Πρίνστον και της Καλιφόρνιας προχώρησαν σε μία ανακάλυψη που έρχεται να προσθέσει περισσότερες πληροφορίες σε όσα γνωρίζουμε έως σήμερα για τον κορονoϊό.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες, μετά από έρευνες που πραγματοποίησαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο ιός μπορεί να επιβιώσει στον αέρα έως και τρεις ώρες ενώ στις επιφάνειες μέχρι και τρεις ημέρες.

Το πιο ανησυχητικό που πρόεκυψε από την έρευνά τους είναι ότι ο κορωνοϊός επιβιώνει σε επιφάνειες από πλαστικό και ανοξείδωτο ατσάλι χάλυβα, τις οποίες συναντά συχνά κανείς στα νοσοκομεία.

Η Μέριλιν Ρόμπερτς, μικροβιολόγος του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Δεν έχουμε ακόμη αρκετά στοιχεία για να πούμε ότι μπορεί κάποιος να κολλήσει τον κοροναϊό από μολυσμένα αντικείμενα».

Παράλληλα, ο Βίνσεντ Μιούνστερ του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στην Μοντάνα που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε στο MIT Technology Review: «Η σταθερότητα του ιού στον αέρα και στις επιφάνειες μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη μετάδοσή του, καθώς τα σωματίδιά του πρέπει να παραμείνουν βιώσιμα για αρκετό χρόνο για να εκδιωχθούν από τον ξενιστή και να ληφθούν από άλλον».

Σχετικά άρθρα