Κορονοϊός: Γέμισαν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη

«Καλπάζει» ο ιός στη χώρα

Ομεγαλύτερος εφιάλτης, της ασφυκτικής πίεσης τους ΕΣΥ είναι δυστυχώς εδώ. Τα δείγματα από τη Θεσσαλονίκη δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα βασικά νοσοκομεία, της πόλης που τις τελευταίες δέκα ημέρες αποτέλεσε το επίκεντρο της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα, είναι ένα βήμα πριν από το να εκπέμψουν SOS.

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια της χώρας έχουν δημιουργήσει εντονότατο πονοκέφαλο στις Αρχές, που αναζητούν λύσεις για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων που έχουν γεμίσει, τόσο στις απλές κλίνες όσο και τις ΜΕΘ τους.

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ του ethnos.gr από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με το οποίο νοσηλεύονται 180 ασθενείς COVID ενώ ακόμη 24 βρίσκονται σε ΜΕΘ. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η διακομιδή 5 ασθενών με COVID στον νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» ενώ άλλοι πέντε θα μεταφερθούν σήμερα στο «Γ. Γεννηματάς».

Το πρωί της Κυριακής ξεκινά η εκκένωση της νευρολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ με τους ασθενείς να μετακινούνται στο 424 ενώ αύριο θα μεταφερθούν και οι ασθενείς από την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου στο ψυχιατρείο στη Σταυρούπολη προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για νοσηλείες COVID.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Κιουμής, μιλώντας στο Open TV, για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ με την αύξηση των εισαγωγών των κρουσμάτων covid ανέφερε ότι:

«Έχουμε 100% πληρότητα στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Η κατάσταση έχει εξελιχθεί σε έναν αγώνα δρόμου. Αν προλάβει το σύστημα θα ανταπεξέλθουμε». Πάντως, τόνισε ότι δεν έχουν φτάσει οι γιατροί στο επίπεδο να επιλέγουν ποιος ασθενής θα έχει προτεραιότητα και ποιος όχι.

Eν τω μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα όσα συνέβησαν κατά την πρώτη καραντίνα του περασμένου Μαρτίου. Μέσα από στοιχεία, φαίνεται εάν και κατά πόσο είναι ρεαλιστικό να υπάρχει προσδοκία ότι τρεις εβδομάδες αρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό που θα παίξει σημαντικό ρόλο είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Σχετικά άρθρα