Κορονοϊός: Η δύσκολη άσκηση ισορροπίας

Η εντολή Μητσοτάκη και η «πορτοκαλί παλέτα» των μέτρων στην Αττική

Μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας επιβάλλει στην κυβέρνηση η διαχείριση της κατάστασης με τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και τον «πορτοκαλί» συναγερμό στην Αττική.

Η μάχη βήμα-βήμα συνεχίζεται κάθε μέρα, οι συσκέψεις είναι διαδοχικές μεταξύ ειδικών και των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, ενώ ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να απομακρύνει από το τραπέζι των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου ένα δεύτερο lockdown. Επιμένει στην ανάγκη να πειστεί η ελληνική κοινωνία για την πιστή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων που εξασφαλίζουν την προστασία της δημόσιας υγείας ξεκαθαρίζοντας επί της ουσίας -και- στους Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι μόνο εάν ο συναγερμός φτάσει στην «κόκκινη ζώνη» θα πατήσει το κουμπί για την επιστροφή στις συνθήκες του περασμένου Μάρτη. Η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και της οικονομίας οδηγεί πάντως το Μέγαρο Μαξίμου σε μεγάλες ταχύτητες για τη δημιουργία 1.200 κλινών στις ΜΕΘ και στην συγκρότηση νέων μέτρων που θα αναλυθούν ευρέως κατά την αυριανή σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών και ειδικών.

Για όλο το παζλ που διαμορφώνεται και τροποποιείται σε καθημερινή βάση έχει λάβει εντολή να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας. Ο κ. Βασίλης Κικίλιας έχει καλέσει στις 3 το μεσημέρι τους Τομεάρχες Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων που ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διασπορά των κρουσμάτων και το SOS των νοσοκομείων για τον αριθμό των διασωληνωμένων. «Αγκάθι» στην εικόνα της μάχης αποτελεί αναμφίβολα ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς δεν έχει ακόμη αυξηθεί πχ ο αριθμός των λεωφορείων και των δρομολογίων στην Αττική.

Ποια είναι όμως εκείνα τα μέτρα που μπορεί να σώσουν την παρτίδα χωρίς την έσχατη λύσης της καραντίνας; Οι ειδικοί σημειώνουν το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και δη σε εκείνους που περιγράφεται συνωστισμός- κάτι που ήδη ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ένα άλλο μέτρο είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως το πρωί ώστε να «διαγραφεί» από το πλάνο η εικόνα των δεκάδων εκατοντάδων νεολαίων στις πλατείες μετά τις 12 το βράδυ- ώρα που κλείνουν τα καταστήματα εστίασης. «Έλεγχοι παντού, συστάσεις αλλά και επιβολή προστίμων: πρόκειται για ακόμη τρία μέτρα που με την εφαρμογή τους επιχειρεί η κυβέρνηση να φρενάρει την διασπορά των κρουσμάτων. Δεν αποκλείεται επίσης να ανακοινωθούν οδηγίες προς τους ηλικιωμένους για να αποφεύγουν στο κρίσιμο διάστημα του φθινοπώρου αρχικά τις άσκοπες μετακινήσεις. Έμφαση δίδεται και σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των εστιών διασποράς των κρουσμάτων ανάμεσα σε μετανάστες που διαμένουν 10 και πλέον σε σπίτια της Αττικής αλλά και στο οικογενειακό περιβάλλον από την επιστροφή των εργαζόμενων στις οικείες τους, όπου ζουν και μεγαλύτεροι στην ηλικία.

«Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και μπορεί να εξελιχθεί σε… κόλαση, αν δεν κάνουμε τώρα όλα όσα πρέπει», δηλώνει κυβερνητικό στέλεχος με την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο και δυναμικό σχέδιο για την αναχαίτιση των άκρως αρνητικών σεναρίων. Βασικό «όπλο» για την μάχη θεωρείται και είναι η διαρκής και ευθύβολη ενημέρωση των πολιτών- γι’ αυτό και ζητείται από τα κόμματα να συμβάλουν κατά τις δημόσιες παρεμβάσεις τους δια των εκπροσώπων τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα μια άλλη δύσκολη άσκηση ισορροπίας που προβληματίζει την κυβέρνηση αφορούν στους χειρισμούς του υπουργείου Παιδείας μπροστά στο κλίμα καταλήψεων που φουντώνει στα σχολεία με κύριο αίτημα τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού συζητείται η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία στα περισσότερα ΑΕΙ της χώρας- ωστόσο δεν έχουν ακόμη ληφθεί οι τελικές αποφάσεις ειδικά για τα ΑΕΙ της περιφέρειας.

Το σίγουρο είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας έχει αναλάβει κατά την σημερινή ενημέρωση των συντακτών να περιγράψει την κατάσταση με τα νέα δεδομένα και την αυστηρή «παλέτα» των μέτρων που έχουν ετοιμάσει οι ειδικοί επιστήμονες της αρμόδιας Επιτροπής. Η αυστηροποίηση των μέτρων, όπως θα υποστηρίξει, συμπεριλαμβάνεται στις αποφάσεις- ωστόσο δεν αφορά επί του παρόντος στην συζήτηση για την επιβολή lockdown.

πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα