Κορονοϊός: Κατέληξε 57χρονος…

202 τα θύματα της πανδημίας στη χώρα μας…

Ένας 57χρονος άνδρας κατέληξε την Κυριακή, 26 Ιουλίου, από κορονοϊό. Ο άντρας νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σωτηρία από τις 14 Απριλίου, προερχόμενος από το Σισμανόγλειο. Ετσι, τα θύματα από τον κορονοϊό στην Ελλάδα έφτασαν τα 202.

Στο μεταξύ, έκδηλη είναι η ανησυχία των ειδικών για τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κι αυτό γιατί μπορεί η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη, όμως – όπως τονίζουν – δεν πρέπει οι πολίτες να εφησυχάζουν αλλά να εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας από τον ιό. Στη μεγάλη ανησυχία που υπάρχει για τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

«Φαίνεται ότι συνολικά ελέγχουμε την κατάσταση όσον αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα. Υπάρχει, όμως, μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα», ανέφερε ο Νίκος Σύψας στο MEGA. Σχολιάζοντας τα φαινόμενα συνωστισμού, ο κ. Σύψας επισήμανε ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από ένα άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό σε δύο ή σε τρία. Όταν, όμως, υπάρχει συνωστισμός σε κλειστό χώρο, παρατηρείται το φαινόμενο της υπερμετάδοσης, όπου ένα άτομο μπορεί να τον μεταδώσει σε 100 άτομα.

Η «ασπίδα» λειτουργεί συμπληρωματικά της μάσκας
Παράλληλα, ανέφερε ότι η «ασπίδα» που χρησιμοποιείται πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα λειτουργεί συμπληρωματικά της μάσκας, η οποία προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και είναι πιο αποτελεσματική. Το χειρότερο δυνατό σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, είναι ένα δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εκτιμά ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς ως χώρα τα πηγαίνουμε πολύ καλά μέχρι τώρα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Για τους ηλικιωμένους, υπενθύμισε πως πλήττονται από ανεύθυνες συμπεριφορές νέων ανθρώπων. Το ευτυχές, όπως είπε, είναι ότι άτομα ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένοι προφυλάσσονται. «Προφυλαχτείτε, μείνετε μακριά, κρατάτε τις αποστάσεις», ήταν το μήνυμά του.

Σχετικά άρθρα