Κορονοϊός: Κικίλιας και Χρυσοχοΐδης στη Θεσσαλονίκη

Τι προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδος εκπόνησε το υπουργείο Υγείας δεδομένου ότι ασφυκτιούν καθημερινά από τα περιστατικά κορονοϊού. Στη Θεσσαλονίκη λόγω της διασποράς του κορονοϊού, μεταβαίνουν εκτάκτων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε την Τρίτη σχέδιο έκτακτης ανάγκης και οι Διοικητές των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων καλούνται να εφαρμόζουν νέες οδηγίες προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως άλλωστε αποκάλυψε το ethnos.gr, σιγά σιγά αδειάζουν όλα τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν ασθενείς με άλλα νοσήματα στο ΕΣΥ, ώστε μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά covid.

Η αρχή έγινε από τη Θεσσαλονίκη, όπου σταδιακά τα περισσότερα νοσοκομεία θα αρχίσουν να διαθέτουν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό δεδομένης της δραματικής αύξησης που καταγράφει ακόμη η επιδημία στη χώρα μας, παρά το lockdown.

Ο κ. Κικίλιας έχει συγκαλέσει σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από χθες στην πόλη, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και Λοιμωξιολόγοι και Εντατικολόγοι των Νοσοκομείων της πόλης.

Η θετικότητα του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη είναι στο 32%

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα έκρουσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στην χθεσινή έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας στον κορονοϊό είναι 32% και υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε: «Δεν προσέξαμε στη Θεσσαλονίκη».

Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τρεις Ελληνες στη Θεσσαλονίκη που έχουν κάνει το τεστ του κορονοϊού είναι θετικοί στον ιό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη, με βάση τα στοιχεία, υπήρξε πολύ σοβαρό πρόβλημα με τον κορονοϊό, καθώς στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν δραματικά και μπήκε lockdown σχεδόν μία εβδομάδα πριν το καθολικό lockdown.

Ο υπουργός σημείωσε πως στη συμπρωτεύουσα αναπτύχθηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ αρχικά, ενώ ακολούθησε η ανάπτυξη ακόμη 75 κλινών. «Κάποιοι έσπευσαν να διακινήσουν αφόρητα ντροπιαστικά fake news» είπε ο κ. Κικίλιας και αναφέρθηκε στο ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου μπαίνουν στη μάχη 50 νέες κλίνες ειδικών μονάδων που μετατρέπονται σε Covid-19. Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε πλέον 233 ΜΕΘ Covid.

Σχετικά άρθρα