Κορονοϊός: Μόνο οι μισοί Έλληνες θα έκαναν το εμβόλιο

Τι αναφέρει η έρευνα

Aντιλήψεις και στάσεις για την υγειονομική κρίση της εποχής μας, την πανδημία του κορονοϊού, καταγράφονται στην έρευνα της διαΝΕΟσις σε συνεργασία με τη Metron Analysis. Τον περασμένο Απρίλιο – θυμίζει ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος – η άποψη των Ελλήνων ήταν σχεδόν ομόφωνη: μετά από σχεδόν ένα μήνα σε πρωτοφανή αυστηρή καραντίνα και κατ’ οίκον περιορισμό, σχεδόν το 70% του πληθυσμού της χώρας θεωρούσαν ότι θα έχουμε επανέλθει «σε μια κανονική καθημερινότητα» μέχρι τον Σεπτέμβριο. Του 2020. Σήμερα έχουμε Οκτώβριο του 2020 και η «κανονική καθημερινότητα» είναι ακόμη ένα άπιαστο όνειρο. Τι έχει αλλάξει από τότε;

Η διαΝΕΟσις, πέντε μήνες μετά την πρώτη της δημοσκοπική έρευνα για το θέμα, επιστρέφει με πολλές από τις ίδιες -και κάμποσες καινούριες- ερωτήσεις, για να αποτυπώσει το πώς ζουν οι Έλληνες στην πανδημία σήμερα. Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με την εταιρεία Metron Analysis το διάστημα 15-22 Σεπτεμβρίου 2020, και έγινε τηλεφωνικά σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα με πανελλαδικό δείγμα 1.257 ατόμων ηλικίας 17 και άνω.

Μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν κάποια από τα πράγματα που πολλοί υποπτεύονται, αλλά καταρρίπτουν και κάποιους μύθους. Οι Έλληνες εμφανίζονται πολύ πιο συνειδητοποιημένοι και ρεαλιστές και, αναπόφευκτα, πολύ λιγότερο αισιόδοξοι από ό,τι στα αποτελέσματα του Απριλίου. Οι ζωές τους έχουν αλλάξει με συγκεκριμένους τρόπους (στην καθημερινότητα, στην εργασία, στην ψυχολογία, στις ανθρώπινες σχέσεις) και σχεδόν αποκλειστικά προς το χειρότερο. Από την άλλη, οι απαντήσεις δεν αντανακλούν συνθήκες απελπισίας ή κατάρρευσης. Οι πολίτες δηλώνουν ότι τηρούν τα μέτρα προστασίας σε υψηλά ποσοστά. Παρ’ όλο που υπάρχει (και εκφράζεται) φόβος και τα ποσοστά της εμπιστοσύνης έχουν μειωθεί, δεν έχει χαθεί ολοσχερώς ή ελπίδα. Σε κάποια από τα κρίσιμα θέματα που μας απασχολούν, υπάρχει ακόμα η ελπίδα ότι στο μέλλον θα βγούμε κερδισμένοι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις για το εμβόλιο, αν δηλαδή υπήρχε σήμερα ένα εγκεκριμένο από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, διαθέσιμο δωρεάν για όλους. Οι μισοί Έλληνες (49,5%) δηλώνουν πως θα το έκαναν, ενώ το 41,9% πως όχι. Οι ομάδες στις οποίες το “Όχι” αποτελεί πλειοψηφία είναι οι γυναίκες, οι ηλικίες 25-64 (αλλά όχι οι νέοι ηλικίες 17-24), οι χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις, οι αγρότες, όσοι ζουν σε πολυμελή νοικοκυριά (από 4 μέλη και πάνω), αυτοί που δηλώνουν πως ενημερώνονται από ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα, αυτοί που δηλώνουν πως ενημερώνονται από “προσωπικούς ιατρούς” και αυτοί που δηλώνουν πως “δεν ενημερώνονται”. Το ποσοστό είναι αντίστοιχο με το ποσοστό των Αμερικανών (51% σε έρευνα του Pew μια εβδομάδα νωρίτερα), αλλά μικρότερο από ποσοστά σε άλλες χώρες σε έρευνες που έγιναν σε προηγούμενη φάση της κρίσης, το καλοκαίρι.

Σχετικά άρθρα