Κορονοϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι υπό τον φόβο για δύσκολο Αύγουστο

Ποιες οι σκέψεις της κυβέρνησης

Μέρα με την ημέρα αναθεωρούνται προς το χειρότερο οι εκτιμήσεις των ειδικών εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη τη χώρα και ειδικά σε νεότερες ηλικίες λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο να αποφασιστούν νέα τοπικά και στοχευμένα μέτρα για να περιοριστούν οι εστίες διασποράς κορονοϊού, όπου κριθεί απαραίτητο, καθώς η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει δύσκολες καταστάσεις τον Αύγουστο εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Ήδη την Τετάρτη 7 Ιουλίου, συνεδρίασε η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, η οποία εξέτασε ορισμένα νέα μέτρα για να εισηγηθεί στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο νέων μέτρων και οι εισηγήσεις των ειδικών στην κυβέρνηση θα συζητηθούν και την Πέμπτη 8 Ιουλίου. Η κυβέρνηση, όπως ανέφεραν πληροφορίες του ethnos.gr ζήτησε από την επιτροπή των ειδικών να εξετάσει την πιθανότητα να επανέλθουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα, όπως είναι η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να ανακοπεί η ροή των αυξημένων κρουσμάτων.

Ταυτόχρονα εξετάζεται σε συγκεκριμένες περιοχές και προορισμούς η επαναφορά μέτρων ώστε να δοθεί και το μήνυμα ότι η πανδημία συνεχίζει να είναι εδώ.

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Τα νέα τοπικά μέτρα που μπαίνουν στο τραπέζι των ειδικών για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού είναι:

να γίνει ισχυρή σύσταση ή ακόμα και να επιβληθεί η χρήση μάσκας για τον κορονοϊό στους εξωτερικούς χώρους
να υπάρξει κατά τόπους απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας (από τα μεσάνυχτα ή από τη 1:000)
να τεθούν κατά τόπους περιορισμοί στην εστίαση (να κλείνουν νωρίτερα τα μαγαζιά ή να μην υπάρχει μουσική)
να μπαίνουν στα μαγαζιά μετά τις 15 Ιουλίου μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες και να μην υπάρξουν τελικά «μεικτά» μαγαζιά
Σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν έχει «κλειδώσει» για τα νέα μέτρα που θα επιβληθούν. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως οποιαδήποτε μέτρα θα είναι τοπικά και στοχευμένα. Δε θα επιβληθούν δηλαδή οριζόντια μέτρα σε όλη τη χώρα και εάν θα υπάρξουν γενικοί περιορισμοί θα είναι μόνο για μη εμβολιασμένους.

Πρόβλεψη για 3.500 κρούσματα τον 15αύγουστο
Όπως επεσήμανε μιλώντας στο OPEN ο Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο μόνος τρόπος για αποφευχθεί το 4ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού είναι να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες. «Δεν θα προλάβουμε να αναστρέψουμε το 4ο κύμα αυτή τη στιγμή με επιπλέον μέτρα. Πρέπει οι άνω των 50 να διαβούν το κατώφλι του εμβολιαστικού κέντρου», σημείωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, εκτίμησε πως στις 15 Αυγούστου μπορεί να έχουμε ακόμα και 3.500 κρούσματα κορονοϊού. «Η κορυφή του κύματος θα είναι μάλλον γύρω στον Δεκαπενταύγουστο, 10 με 15 Αυγούστου. Εκεί λογικά έχει τη δυνατότητα να πάει και μέχρι τις 3.500 κρούσματα ημερησίως» τόνισε.

Σχετικά άρθρα