Κορωνοϊός: Νέα σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών

Νέα σύσκεψη πραγματοποιείται σε λίγη ώρα στο υπουργείο Οικονομικών καθώς «κλειδώνει» το πακέτο των παρεμβάσεων που θα ενεργοποιούνται κλιμακωτά ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν για επιχειρήσεις και εργαζομένους σε κλάδους οι οποίοι πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Στη νέα σύσκεψη, στο «στρατηγείο» του υπουργείου Οικονομικών, θα αποτιμηθούν οι τελευταίες εξελίξεις και θα επικαιροποιηθούν τα δεδομένα, που παρακολουθούνται ούτως ή άλλως ώρα με την ώρα και μέρα με τη μέρα, προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις, σε οικονομικό επίπεδο, που δεν θα προκαλούν δυσανάλογο σοκ στην οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται άμεσα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας όπως η αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων, ενδεχομένως όμως και ασφαλιστικών εισφορών. Μεγάλο κεφάλαιο είναι εκ των πραγμάτων η στήριξη της αγοράς εργασίας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων εφόσον αυτές θα ωθούνταν αναγκαστικά, λόγω του κορωνοϊού σε υποχρεωτική αναστολή της λειτουργίας τους. Διάφορες επιλογές φέρεται να βρίσκονται στο τραπέζι, από τα συναρμόδια υπουργεία, όπως θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα οι επιδοτήσεις μισθών, εισφορών κ.α.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις και για την ενίσχυση της ρευστότητας προς αυτές, τη στιγμή που τη χρειάζονται, χείρα βοηθείας θα μπορούσε να έλθει και με την επίσπευση συνεργασιών με κοινοτικούς φορείς για την παροχή χαμηλότοκων δανείων σε επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του οποίου θα δοθούν επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Διαχειριστής του Ταμείου θα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Στο Ταμείο θα διατεθούν 100 εκατ. από πόρους ΕΣΠΑ που μεταφράζονται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ για νέα δάνεια προς μικρομεσαίες. Οι εγγυήσεις θα παρέχονται στις τράπεζες με μηδενικό κόστος για να χορηγούν δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μειωμένες εξασφαλίσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα ανά άξονα του πολυεπίπεδου σχεδίου που βρίσκεται στο τραπέζι θα είναι στοχευμένα, όχι οριζόντια και δεν θα λαμβάνονται όλα μαζί, αλλά θα σταθμίζεται η ενεργοποίηση τους ανά περίπτωση. Όπως εξηγούσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος μιλώντας στο ethnos.gr τα μέτρα οργανώνονται σε κατηγορίες καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται όπως οφείλει για όλα τα σενάρια, σταθμίζοντας παράλληλα τη ροή όλων των δεδομένων από την πραγματική οικονομία και τους φορείς. Οι γραμμές άμυνας είναι πολλές καθώς πρέπει όλες οι κινήσεις να χαρακτηρίζονται από οικονομία δυνάμεων, μέχρις ότου τουλάχιστον υπάρχει τέτοια ροή πραγματικών δεδομένων που να μπορεί να δώσει μια ασφαλέστερη εικόνα για την έκταση και το κόστος της ζημιάς.

Δύναμη πυρός και από την ΕΕ

Πολλά κρίνονται άλλωστε τις επόμενες μέρες και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την προσεχή Πέμπτη αναμένεται ένα καθαρό σήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που συνεδριάζει και αναμένεται να δούμε τι μέλλει γενέσθαι στο μέτωπο των επιτοκίων ενώ θα ακολουθήσει και συνέντευξη της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ που θα δώσει το δικό της μήνυμα και προς τις αγορές αλλά και προς την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι άξονες και του δικού μας σχεδίου με όσο το δυνατόν πιο ακριβή, με τα σημερινά δεδομένα, εκτίμηση του δυνητικού κόστους αναμένεται να συζητηθούν στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάποια μέτρα, ει δυνατόν ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους δεν θα εφαρμοστούν νωρίτερα.

Το συγκεκριμένο Eurogroup είναι πολύ σημαντικό σε όλα τα επίπεδα, καθώς εκεί θα φανούν και οι προθέσεις των πιο σκληροπυρηνικών στην Ευρώπη, και κυρίως της Γερμανίας, ως προς τη δυνητική χαλάρωση της δημοσιονομικής ευελιξίας. Ειδικά για την Ελλάδα το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνον εξαιτίας του κορωνοϊού αλλά και του μεταναστευτικού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Κοινοτικός αξιωματούχος εκτιμούσε πάντως την Παρασκευή πως εάν η ελληνική οικονομία επηρεαστεί από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού δεν αποκλείεται να υπάρξει ευελιξία στους στόχους του προγράμματος, στο πλαίσιο των όσων αποφασιστούν και για τις υπόλοιπες χώρες.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα