Κορονοϊός: Ντόμινο εξελίξεων μετά τα 110 κρούσματα

Σκέψεις να κλιμακωθούν τα μέτρα

Nέο συναγερμό προκάλεσε στις Αρχές αριθμός αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού της 1ης Αυγούστου. Τα 110 κρούσματα -αν και αρκετά είχαν συγκεκριμένες εστίες (γάμοι, εργοστάσιο, εμπορικά καταστήματα)- είναι λογικό να δημιουργούν εκ νέου έντονο προβληματισμό σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους, που αναζητούν λύσεις προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Από τη μία τα νέα μέτρα, από την άλλη η ατομική ευθύνη και στο βάθος οι σκέψεις για τοπικά και κλαδικά lockdown, και πιθανώς την επαναφορά των SMS στο 13033, δηλαδή περιορισμός στην κυκλοφορία. Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από μπαρ, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις, δικαιολογούν απόλυτα τις παραπάνω σκέψεις όπως τονίζουν και οι ειδικοί.

Σκέψεις για αυστηρότερα μέτρα

Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σε ύψιστη επιφυλακή την κυβέρνηση, τα συναρμόδια υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό. Αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα 3 Αυγούστου θα πραγματοποιείται τρεις φορές τηλεδιάσκεψη υπό τον ίδιο με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά.

Οι τηλεδιασκέψεις θα πραγματοποιούνται και εντός του Αυγούστου. Μια φορά την εβδομάδα και εάν χρειαστεί και περισσότερο θα συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, για να επαναξιολογείται συνεχώς η κατάσταση, ενώ τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν λίγες ημέρες μετά τον Δεκαπεντάυγουστο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο περιοριστικό μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην κοινότητα. Σε πρώτο πλάνο είναι οι ευπαθείς ομάδες, και εδώ εφόσον ισχύσει το άσχημο σενάριο αύξησης κρουσμάτων εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά των SMS στο 13033, δηλαδή περιορισμός στην κυκλοφορία, ενώ σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και τοπικού χαρακτήρα lockdown στο μοντέλο του Εχίνου στην Ξάνθη.

Συνεχίζονται τα «ξέφρενα» πάρτι στα νησιά

Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από μπαρ, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις, δικαιολογούν απόλυτα τις παραπάνω σκέψεις όπως τονίζουν και οι ειδικοί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, σημειώθηκαν απίστευτες εικόνες συνωστισμού στην Ευβοια, όπου διοργανώθηκε πάρτι με τον γνωστό ράπερ «Υποχθόνιο». Παρόμοιες εικόνες και σε κλαμπ της Μυκόνου, όπου επικράτησε το αδιαχώρητο με τους θαμώνες να συνωστίζονται και να διασκεδάζουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Ανάλογα περιστατικά είχαμε και στη Χαλκιδική, όπου έκλεισαν μάλιστα δύο μπαρ, ενώ στην Καβάλα συνελήφθη ο διοργανωτής της συναυλίας του Σωκράτη Μάλαμα, όπου η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε τα 1.000 άτομα.

Σχετικά άρθρα