Κορονοϊός: Πονοκέφαλος τα μέτρα για τους ειδικούς

Σήμερα (16/2) η κρίσιμη σύσκεψη

Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει τα μέτρα που είναι σήμερα σε ισχύ κατά της πανδημίας να καταργηθούν σιγά-σιγά ώστε ο πληθυσμός να επιστρέψει σε μία κανονικότητα, όμως δεν φαίνεται να έχουν την ίδια άποψη όλοι οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου υγείας.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει θέσει μια σειρά από μέτρα τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν από την επιτροπή προκειμένου να αποφανθούν οι επιστήμονες εάν μπορούν να αρθούν ή όχι, υπάρχουν ειδικοί που έχουν έντονες αντιρρήσεις για την πλήρη απελευθέρωση της χώρας. Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι μέλη της επιτροπής θεωρούν πως το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό, γι αυτό και δεν προτίθενται να δώσουν το πράσινο φως για την κατάργηση των μέτρων.

Στη σημερινή σύσκεψη της ολομέλειας της επιτροπής πήγες τους ethnos.gr αναφέρουν ότι πολλοί επιστήμονες θα διατυπώσουν αντιδράσεις σχετικά με το πλήρες άνοιγμα της χώρας.

Εκτιμούν ότι θα πρέπει να δώσουμε στην πανδημία λίγες εβδομάδες ακόμη προκειμένου να καταγραφεί μία πιο σταθερή αποκλιμάκωση, ώστε να μη χρειασθεί να γυρίσουμε πίσω.

Τα μέτρα υπό εξέταση

Τα μέτρα που ζητά η κυβέρνηση από τους επιστήμονες να αρθούν είναι:

Να αυξηθεί το ποσοστό πληρότητας στα γήπεδα στο 50%. Σήμερα στα γήπεδα επιτρέπεται η κάλυψη μόνο σε ποσοστό 10% και με όριο τα 1000 άτομα. Πρόκειται για ένα μέτρο στο οποίο οι ειδικοί φαίνεται ότι δεν έχουν αντίρρηση καθώς θεωρούν ότι είναι συνήθως εξωτερικοί χώροι συνεπώς μπορούν οι ομάδες να τηρήσουν τα μέτρα για τους φιλάθλους τους.
Κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Παρότι ελάχιστοι πλέον τη χρησιμοποιούν σε εξωτερικούς χώρους αφού δεν επιβάλλονται και πρόστιμα, υπάρχουν επιστήμονες που δεν συμφωνούν να αρθεί το μέτρο. Εκτιμούν ότι αυτό πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες.
Να επιτραπούν στην εστίαση και την ψυχαγωγία και οι όρθιοι. Στην τελευταία συνεδρίασή τους πάντως οι ειδικοί έδωσαν το πράσινο φως ώστε να μην υπάρχει περιορισμός ατόμων ανά τραπέζι, με συνέπεια να καταργηθούν στην πράξη τα οποία μέτρα στην ψυχαγωγία και την εστίαση. Πάντως πηγές σημειώνουν ότι οι ειδικοί δεν σκοπεύουν καν να αναλύσουν το συγκεκριμένο θέμα αφού θεωρούν ότι ακόμη είναι πρώιμο.
Επίσης η κυβέρνηση ζητά να δοθεί το πράσινο φως ώστε να επιτραπούν με μέτρο κάποιες καρναβαλικές εκδηλώσεις όχι όμως οι παρελάσεις.
Τέλος θετικά αναμένεται να απαντήσουν οι επιστήμονες της επιτροπής για το θέμα των σχολικών εκδρομών ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να κοινωνικοποιηθούν. Άλλωστε οι εκδρομές είχαν απαγορευθεί το μεγαλύτερο διάστημα της πανδημίας και υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ζήσει καν αυτήν τη μαθητική εμπειρία.

Σχετικά άρθρα