Κορονοϊός: Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί τον Ιανουάριο

Το πλάνο της κυβέρνησης

Ποδαρικό με τα νέα εμβόλια για τον κορονοϊό θα κάνει το 2021 αφού οι κυβερνητικοί παράγοντες και το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνουν ότι οι πρώτες δόσεις θα φθάσουν τον πρώτο μήνα του νέου έτους στη χώρα μας.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί
Τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του, καθώς και από υπουργούς, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα στους πολίτες ότι δεν κινδυνεύουν από τα νέα φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία για πρώτη φορά αξιοποιούν τη μέθοδο mRNA.

Άλλωστε το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη παραφιλολογία από αρνητές του νέου εμβολίου για τον κορονοϊο, ότι μπορεί να προκαλεί παρενέργειες. Κάτι που έχουν διαψεύσει κάθετα όλοι οι ειδικοί επιστήμονες. Τονίζουν μάλιστα ότι η μέθοδος του mRNA δεν είναι καινούρια καθώς μελετάται από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Μάλιστα στην όλη διαδικασία των εμβολιασμών αναμένεται να συμμετάσχουν ειδικά το πρώτο διάστημα και επώνυμοι της χώρας μας, ώστε να εξανεμιστούν οι αμφιβολίες των πολιτών.

Επισήμως πάντως ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει ότι πρώτοι στην σειρά για να εμβολιαστούν θα είναι οι υγειονομικοί. Βέβαια, πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι στα κυβερνητικά στελέχη υπάρχει ανησυχία για πιθανή άρνηση πολλών υγειονομικών να εμβολιαστούν με το νέο εμβόλιο για την covid-19, καθώς ήδη λαμβάνουν ανάλογα μηνύματα από το χώρο της υγείας.

Γι’ αυτό άλλωστε και θα εμβολιασθεί πρώτα ο πρωθυπουργός ώστε να εξοβελισθούν τυχόν αρνητικές φωνές.

Οι ευπαθείς ομάδες
Μετά τους υγειονομικούς, σειρά για εμβολιασμό θα έχουν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα οι εμβολιασμοί θα αφορούν σε άτομα άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα

Στις δομές φιλοξενίας αναμένεται μάλιστα να μεταβεί στους χώρους εξειδικευμένο προσωπικό και ειδικά συνεργεία για να πραγματοποιήσουν επί τόπου το εμβόλιο. Οι ένοικοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας αναμένεται να εμβολιασθούν εντός των δομών.

Τα εμβολιαστικά κέντρα
Σε όλη τη χώρα με βάση το σχέδιο θα υπάρχουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Αυτά θα μπορέσουν να εμβολιάσουν 2.117.440 πολίτες το μήνα. Ωστόσο αν έρθουν περισσότερα εμβόλια μπορεί να αναπτυχθούν και νέα εμβολιαστικά κέντρα. Έχει υπολογισθεί ότι κάθε πολίτες θα χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να εμβολιαστεί.

Με ραντεβού
Σύμφωνα με το σχέδιο για τους εμβολιασμούς, οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό είτε με sms είτε τηλεφωνικά είτε και μέσα από το διαδίκτυο.

Σχετικά άρθρα