Κορονοϊός: Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος της πανδημίας;

Τα σενάρια που εξετάζει ο ΠΟΥ

Οι εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας άρχισαν να συζητούν πώς και πότε θα κηρύξουν το τέλος της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού, διερευνώντας αυτό που θα αποτελούσε σημαντικό ορόσημο περισσότερα από δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του ιού που άλλαξε τον πλανήτη.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν εξετάζει μια τέτοια δήλωση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Ενώ τα κρούσματα έχουν μειωθεί σε πολλά μέρη, οι θάνατοι έχουν αυξηθεί στο Χονγκ Κονγκ και αυτή την εβδομάδα η Κίνα ανέφερε περισσότερα από 1.000 νέα ημερήσια κρούσματα για πρώτη φορά σε δύο χρόνια.

Αντ’ αυτού, οι συζητήσεις στον οργανισμό που εδρεύει στη Γενεύη επικεντρώνονται στο ποιες συνθήκες θα σηματοδοτήσουν τελικά ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία που κηρύχθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020 έχει λήξει. Μια τέτοια κήρυξη δεν θα αποτελούσε απλώς ένα σημαντικό συμβολικό βήμα και θα έδινε ώθηση στην ανατροπή πολλών πολιτικών δημόσιας υγείας της εποχής της πανδημίας.

«Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης των Διεθνών Κανονισμών Υγείας για τον κορονοϊό εξετάζει τα κριτήρια που απαιτούνται για να κηρυχθεί η έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος ως λήξασα», ανέφερε ο οργανισμός σε ηλεκτρονικό μήνυμα. «Προς το παρόν, δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί».

Πολλά έθνη σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη λάβει μέτρα για να επιστρέψουν σε πιο φυσιολογικές κοινωνικές συμπεριφορές, χαλαρώνοντας τις οδηγίες για τη μάσκα και την καραντίνα και ανοίγοντας τα σύνορα για ταξίδια. Παρόλα αυτά, πολλές χώρες στην Ασία αναφέρουν επίπεδα ρεκόρ στα κρούσματα, ενώ στη Γερμανία οι μολύνσεις επανήλθαν πρόσφατα κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Υπήρξαν περισσότερα από 10 εκατομμύρια κρούσματα Covid και 52.000 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Οι ερευνητές έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι ακόμη και αν τα κρούσματα του Covid-19 μειωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, η ασθένεια είναι πιθανό να προκαλεί χιλιάδες θανάτους ετησίως, όχι σε αντίθεση με άλλες ενδημικές ασθένειες όπως η ελονοσία και η φυματίωση. Και το ενδεχόμενο για νέες, επικίνδυνες παραλλαγές είναι απρόβλεπτο.

Οι συζητήσεις του ΠΟΥ θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για φαρμακοβιομηχανίες όπως η Pfizer Inc. και η Merck & Co. που έχουν συμφωνήσει να επιτρέψουν τον ανταγωνισμό γενόσημων φαρμάκων για τις θεραπείες Covid τους μέχρι να τελειώσει η πανδημία. Οι κατασκευαστές εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της AstraZeneca Plc, έχουν δηλώσει ότι θα διατηρήσουν τις τιμές των προϊόντων τους σε χαμηλά επίπεδα έως ότου τελειώσει η πανδημία, χωρίς να διευκρινίσουν ποιο θα είναι το σημείο αναφοράς για αυτό.

Σχετικά άρθρα