Κορονοϊός: Προβληματισμός με τις διασωληνώσεις ανηλίκων

Γρίφος το άνοιγμα των σχολείων

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών καθώς τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα στους διασωληνωμένους που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό βρίσκονται και δύο ανήλικα παιδιά. Το ενα εξ αυτών σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι αγόρι που η ηλικία του είναι μέχρι 17 ετών. Αυτή η εξέλιξη έρχεται λίγα 24ωρα πριν τις ανακοινώσεις που θα κάνει το μεσημέρι της Δευτέρας η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με την ημερομηνία που θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.

Πάντως, αν και η αρχική πρόβλεψη για το άνοιγμα των σχολείων ήταν η 7η Σεπτεμβρίου, η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν αποκλείεται να αλλάξει και η έναρξη της νέας των μαθημάτων στα σχολεία να ξεκινήσει μία ή και δύο εβδομάδες αργότερα. Κι αυτό διότι η άποψη που έχουν οι λοιμωξιολόγοι είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή και των τελευταίων εκδρομέων του καλοκαιριού. Επί του παρόντος, η πρόταση που συζητείται είναι τα σχολεία να ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα από την ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί, αν και το υπουργείο Παιδείας επισήμως δεν απαντά στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο να παραταθεί η έναρξη των μαθημάτων.

«Έχουμε ένα αυξημένο ιικο φορτίο, ιδιαιτέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι θετικό το γεγονός ότι τα νούμερα είναι μεν τριψήφια αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση σε αυτή τη φάση, αλλά παρόλα αυτά έχουμε σημαντικό επιπολασμό που δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον θα μπορέσουν τα σχολεία να αρχίσουν στις 7 Σεπτεμβρίου με ασφάλεια», ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος.

Την Παρασκευή ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV αναφέρθηκε εκτενώς στο πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία αλλά και στο θέμα της χρήσης της προστατευτικής μάσκας. «Τα παιδιά δεν είναι υπερμεταδότες του κορονοϊού», ήταν το μήνυμα που έστειλε, για να προσθέσει ότι ο δείκτης R δεν θα αυξηθεί από τα παιδιά αλλά από συμπεριφορές και χαλαρότητα των μεγάλων, όπως αυτές οι συμπεριφορές που επέδειξαν κάποιοι το καλοκαίρι. «Με πολύ αυστηρούς κανόνες θα ανοίξουν τα σχολεία», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Σύψας, εξηγώντας πότε τα παιδιά θα φορούν μάσκες στα διαλείμματα:

Τα παιδιά θα φορούν μάσκες στα διαλείμματα μόνο όταν συγχρωτιστούν, όταν δηλαδή πλησιάσουν άλλα παιδιά

Τα παιδιά στα σχολεία θα λειτουργούν σε ομάδες

Οι τάξεις δεν θα είναι μαζί με άλλες τάξεις

Τα διαλείμματα θα είναι ξεχωριστά

Σχετικά άρθρα