Κορονοϊός… στα θρανία: Εξαρση κρουσμάτων στα παιδιά

Κλειστά αρκετά σχολεία

Ηραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά τις τελευταίες δύο εβδομάδες ανησυχεί γονείς και επιστήμονες, οι, πλέον, φοβούνται ότι οι μεταλλάξεις πλήττουν περισσότερο τις νεαρές ηλικίες.

Eτσι αυξάνονται και οι φωνές που ζητούν να κλείσουν τα σχολεία και οι μαθητές να παρακολουθούν τα μαθήματα στην τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τα σχολεία έχουν απασχολήσει την επιτροπή των λοιμωξιολόγων σε όλες τις καθοριστικές για τη χώρα αποφάσεις τους για νέα μέτρα, και αποτελούν πάντα θέμα… διχασμού ανάμεσα στους επιστήμονες.

Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τη διασπορά του κορονοϊού στους μαθητές. «Ενδεχομένως, η διασπορά να σχετίζεται με τα νέα στελέχη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχουν χαλαρώσει τα μέτρα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ενώ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, έχει αναφέρει: «Τα παιδιά είναι με πιο ελαφρά συμπτώματα, αλλά μεταδίδουν».

Κλειστά σχολεία

Πάντως, τα στοιχεία για τα κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα δείχνουν αυξητική τάση της διασποράς των κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές που μπορεί να μην ανήκουν στις «κόκκινες», δεν είναι λίγα τα τμήματα σχολείων που είναι κλειστά. Επίσης, ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων σε ανήλικους από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα. Χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα για τα κλειστά σχολεία και τη διασπορά στους ανήλικους.

Πάντως το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να επιμένει στα ανοιχτά σχολεία. Η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, στο ερώτημα γιατί τελικά δεν έκλεισαν τα σχολεία παρότι πολλοί ειδικοί είχαν ταχθεί υπέρ της προσωρινής διακοπής των μαθημάτων δια ζώσης, ανέφερε ότι πάντα οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών, αλλά όπως έχει αποδειχθεί στα σχολεία δεν υπήρξε διασπορά του κορονοϊού. Συμπλήρωσε δε πως θα ήταν εγκληματικό να κλείσουν τα σχολεία για όλη την διάρκεια της πανδημίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου «Εισηγηθήκαμε να μην τροποποιηθεί η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα παιδιά δεν οδηγούν την πανδημία, αλλά την ακολουθούν».

 

Σχετικά άρθρα