Κορονοϊός: Στο 99% η πληρότητα των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Δίνουν μάχη γιατροί και νοσηλευτές

Στο «κόκκινο» παραμένουν για ακόμα μία ημέρα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με τα κρεβάτια στις ΜΕΘ για τον κορονοϊό να είναι δυσεύρετα, ενώ όταν αυτά αδειάζουν, γεμίζουν σχεδόν αυτόματα. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της πόλης καλούνται να τηρούν αυστηρά τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού ενώ οι έλεγχοι από τις Αρχές εντατικοποιούνται.

Οι νοσηλευτές και οι γιατροί της Θεσσαλονίκης δίνουν καθημερινά μια άνιση μάχη στις «πολεμικές» εφημερίες των νοσοκομείων της πόλης, με την κατάσταση στις ΜΕΘ να παραμένει ασφυκτική, καθώς η πληρότητα φτάνει στο 99%. Ωστόσο, παρά την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, το ρεπορτάζ του Open δείχνει ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν το βάζουν κάτω παρά την συσσωρευμένη τους κούραση.

«Τρέμει η καρδιά μου κάθε φορά που μπαίνω μέσα (σ.σ στη ΜΕΘ Covid), η νύχτα είναι πάντα πιο δύσκολη. Δεν θα περάσει το δικό του, θα περάσει το δικό μας, αυτό είναι σίγουρο». Αυτά είναι τα συγκλονιστικά λόγια της νοσηλεύτριας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Χριστίνας Τσαβαλιά, την ώρα που ετοιμάζεται για ακόμα μια εφημερία σε συνθήκες πολέμου.

«Η μονάδα είναι γεμάτη και εμείς ελάχιστοι. Είναι δύσκολο αυτό που κάνουμε, λίγοι μπορούν να το καταλάβουν», τονίζει η νοσηλεύτρια ενώ φορά την λευκή στολή της για να μπει στην ΜΕΘ του «Παπανικολάου». «Μπαίνεις μέσα στην εντατική και δεν σκέφτεσαι τίποτα άλλο, βλέπεις μόνο αυτόν που έχεις απέναντί σου», δηλώνει η ίδια στην κάμερα του Open.

Στο 99% η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Για τους ασθενείς που θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να διασωληνωθούν, θα πρέπει να υπάρξει αναζήτηση διαθέσιμου κρεβατιού, τονίζουν γιατροί της πόλης, την ώρα που η πληρότητα των ΜΕΘ φτάνει στο 99%.

«Δυστυχώς η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 44 ασθενείς να νοσηλεύονται σε όλες τις διαθέσιμες κλίνες εντατικής θεραπείας» υπογράμμισε στο Open ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», αποδεικνύοντας ότι το σύστημα αγγίζει τα όρια του και ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές των νοσοκομείων δίνουν μάχη με όσες δυνάμεις διαθέτουν.

 

Σχετικά άρθρα