Κορονοϊός: Στο δεύτερο κύμα του ιού η Ευρώπη

Τι δείχνουν τα γραφήματα

Κύμα ανησυχίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως και στην Ελλάδα έχει φέρει η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, με τους ειδικούς να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και να ζητούν τη λήψη μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του ιού.

Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών έχουν αναγκάσει πολλές κυβερνήσεις να πάρουν νέα μέτρα προστασίας, κάνοντας λόγο για δεύτερο κύμα της πανδημίας. Χαρακτηριστικά για την έκρηξη κρουσμάτων των τελευταίων ημερών σε χώρες της Ευρώπης είναι και τα γραφήματα που παρουσιάζει το Euronews.

Γερμανία

Το ινστιτούτο Robert Koch της Γερμανίας εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, ενώ επανέφερε τα τεστ για τους τουρίστες που επιστρέφουν από χώρες που χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου. «Ο μέσος όρος των καθημερινών νέων κρουσμάτων της Covid-19 έχει αυξηθεί σε 557 εδώ και μία εβδομάδα στη Γερμανία, την ώρα που βρισκόταν κάτω από το όριο των 350 στα μέσα του Ιουλίου», ανακοινώθηκε την Τρίτη, 28 Ιουλίου.

Μία μέρα αργότερα, τα κρούσματα στη Γερμανία σημείωσαν νέα μικρή άνοδο, φθάνοντας τα 684 νέα κρούσματα μόλυνσης ενώ καταγράφηκαν και έξι θάνατοι. Το προηγούμενο 24ωρο είχαν ανακοινωθεί τέσσερις θάνατοι και 633 κρούσματα. Με τα τελευταία δεδομένα, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, ανέρχεται πλέον σε 9.128 νεκρούς επί συνόλου 206.926 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Μεγάλη Βρετανία

Στο μεταξύ, στη Μεγάλη Βρετανία επεκτείνονται τα τοπικά lockdown, ενώ η χώρα πήρε την απόφαση να μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα όσοι έρχονται από την Ισπανία, με τον Μπόρις Τζόνσον να μιλά, αναφερόμενος στα στοιχεία από την Ευρώπη, για σημάδια ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού.

Στη Μεγάλη Βρετανία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες 7 ημέρες κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 700, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών εβδομάδων. Στις 28 Ιουλίου ανακοινώθηκαν 581 κρούσματα, σημειώνοντας αύξηση 30% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα (445 κρούσματα). Η Μεγάλη Βρετανία κατέγραψε στις 28 Ιουλίου 119 θανάτους.

Βέλγιο

Το Βέλγιο επέβαλε πιο αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, μετά και την εκεί έκρηξη κρουσμάτων. Επειτα από μια απότομη μείωση των λοιμώξεων από κορονοϊό, το Βέλγιο γνώρισε μια αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 71% από τις 17 έως τις 23 Ιουλίου σε σύγκριση με τις προηγούμενες 7 ημέρες, με το 47% των περιπτώσεων να εντοπίζονται στην επαρχία της Αμβέρσας. Στην περιοχή αυτή τα κρούσματα κορονοϊού αυξήθηκαν τον τελευταίο καιρό κατά 500%.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε, επίσης, αρκετά στην υπόλοιπη χώρα, με κατά μέσο όρο 279 νέα καθημερινά κρούσματα και αύξηση 30% στον αριθμό των ατόμων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο.

Γαλλία

Η Γαλλία περνά δύσκολες μέρες, καταγράφοντας πάνω από 1.000 κρούσματα ημερησίως. Η Γαλλία ζητεί από τις επιχειρήσεις να φτιάξουν ένα απόθεμα μασκών για 10 εβδομάδες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μια πιθανή επανεμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού. Από τις 20 Ιουλίου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλα τα καταστήματα και τους εσωτερικούς χώρους.

Το R0 στη Γαλλία αυξήθηκε το περασμένο Σάββατο στο 1,3 χτυπώντας καμπανάκια συναγερμού. «Έχουμε ακυρώσει μεγάλο μέρος της προόδου που είχαμε σημειώσει τις πρώτες εβδομάδες της χαλάρωσης», ανέφεραν οι υγειονομικές Αρχές.

Ισπανία

Η Ισπανία, από την άλλη κατέγραψε μια αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Καταλονία, η οποία οδήγησε σε lockdown ολόκληρη την περιοχή. Στις 28 Ιουλίου σε ολόκληρη την Ισπανία κατεγράφησαν 905 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Αυστρία

Αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται και στην Αυστρία, με μια μικρή πόλη να μπαίνει σε καραντίνα και να επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως και στην Ελλάδα.

 

Σχετικά άρθρα

Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτούσε τον ISIS στη Συρία

υπάρχει ένα πράγμα που ποτέ δεν αμφισβητείται, αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αν υπάρχει ένα άλλο πράγμα που επίσης δεν αμφισβητείται ποτέ εντός της ΕΕ, αυτό είναι η εξωτερική πολιτική της. Η ΕΕ είναι δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας – το ξέρετε ήδη φαντάζομαι, θα το έχετε ακούσει εδώ κι εκεί, από δεξιούς κι […]