Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» τα Βαλκάνια

Ανάχωμα» οι έλεγχοι στον Προμαχώνα

Eλέγχους ακόμη και τα μεσάνυχτα κάνουν τα ειδικά συνεργεία του ΕΟΔΥ σε όσους τουρίστες μπαίνουν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα. Οι υγειονομικές Αρχές της χώρας βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα, παρακολουθώντας συνεχώς τις αλλαγές που υπάρχουν στα επιδημιολογικά δεδομένα από την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων του κορονοϊού. «Δεν μας επέλεξαν για το τεστ», ανέφερε χαρακτηριστικά Σέρβος τουρίστας που παραθερίζει στη Χαλκιδική.

Από την 1η Ιουλίου έως και την Δευτέρα, 6 Ιουλίου, προτού δηλαδή συμπληρωθεί μία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 87 εισαγόμενα κρούσματα σε σύνολο 133 κρουσμάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, Αρη Κουτσιούκη, αρκετοί από τους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα από τα Βαλκάνια, πάντως, δεν έχουν υποβληθεί σε κάποιον έλεγχο αφού τα τεστ είναι δειγματοληπτικά. Τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου, μάλιστα από τα 43 κρούσματα που καταγράφηκαν τα 36 ήταν εισαγόμενα και όλα εντοπίστηκαν από ελέγχους που έγιναν στον Προμαχώνα (20 από αυτά είναι από Σέρβους πολίτες).

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σύνορα αν υπάρξει πρόβλημα. «Είχαμε μία έντονη ανησυχία για την περίπτωση της Σερβίας, πήραμε γρήγορα την απόφαση να κλείσουμε τα σύνορά μας για Σέρβους υπηκόους, αν χρειαστεί προφανώς θα κλείσουμε πάλι τις πύλες εισόδου προς συγκεκριμένες χώρες», ανέφερε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός.

Στο «κόκκινο» τα Βαλκάνια

Την ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων επιτείνει το ότι οι τουρίστες που έρχονται για διακοπές στη Βόρεια Ελλάδα είναι από τα Βαλκάνια, όπου το τελευταίο διάστημα η πανδημία φουντώνει. Κάποιοι, μάλιστα, ενώ έχουν κάνει το τεστ δεν αυτοαπομονώνονται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, όπως τους συστήνεται, αλλά κυκλοφορούν κανονικά. «Με επέλεξαν και έκανα το τεστ και περιμένω, γιατί έγινε χθες, περιμένω και ελπίζω όλα να είναι καλά», συνεχίζει ένας ακόμη Σέρβος που βρίσκεται στη χώρα μας.

Η απαγόρευση της εισόδου Σέρβων τουριστών στη χώρα μας από τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου, ήταν μονόδρομος, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των κρουσμάτων στη Σερβία έφτασε τα 289. Την ίδια ώρα στη Ρουμανία ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 250, στη Βουλγαρία τα 174, στη Βόρεια Μακεδονία τα 78 και στην Αλβανία τα 71.

Ανησυχία, επίσης, προκαλεί και το γεγονός ότι όσοι Ελληνες μπαίνουν στις βαλκανικές χώρες για δουλειά, κατά την επιστροφή τους δεν υποβάλλονται σε κανένα τεστ. «Μόλις έφτασα μου είπαν ότι δεν χρειάζεται να το κάνω επειδή είμαι Ελληνίδα. Απλά τους είπα ότι θέλω να το κάνω για προληπτικούς λόγους. Μου είπαν ότι θα με πάρουν τηλέφωνο αν είναι μόνο θετικό, αν δεν είναι δεν θα με πάρουν», αναφέρει μία Ελληνίδα που ήρθε στη χώρα μας.

Οι περισσότεροι μπαίνουν από το τελωνείο των Ευζώνων στα Σκόπια χωρίς κανέναν έλεγχο παρόλο που τα κρούσματα στη γειτονική χώρα έχουν εκτοξευθεί.

Χωρίς ξενοδοχείο καραντίνας η Χαλκιδική

Την ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού (κυρίως από τη Σερβία) ενισχύει και το γεγονός ότι η Χαλκιδική παραμένει χωρίς ξενοδοχείο καραντίνας, όπως αποκάλυψε στο ρεπορτάζ του για το ethnos.gr ο Τίμος Φακαλής. Κι αυτό γιατί αν και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ συγκεκριμένο κατάλυμα στη Χανιώτη τελικά ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου υπαναχώρησε, η σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί και σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr αναζητείται λύση της τελευταίας στιγμής.

Την ίδια ώρα έχουν ενημερωθεί από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ στον Προμαχώνα τρεις Σέρβοι οι οποίοι πέρασαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα τις προηγούμενες μέρες με προορισμό τη Χαλκιδική. Και οι τρεις Σέρβοι έχουν ενημερωθεί ότι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και παραμένουν στα δωμάτιά τους. Πρόκειται για ένα ζευγάρι Σέρβων το οποίο είναι ασυμπτωματικό μαζί με το 5χρονο παιδί τους το τεστ του οποίου βγήκε αρνητικό. Το ζευγάρι εκδήλωσε την επιθυμία να φύγει από τη Χαλκιδική και να επιστρέψει στη Σερβία.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό δεδομένου ότι ο ξενοδόχος απαίτησε από τον ΕΟΔΥ έγγραφη διαβεβαίωση για να δώσει πίσω τα διαβατήρια τα οποία και πήρε κατά το check-in. Ο ξενοδόχος είναι υγειονομικός υπεύθυνος των τουριστών που φιλοξενεί και τιμωρείται με 5.000 ευρώ για το σπάσιμο της καραντίνας πελατών του. Από την άλλη θετική με κορονοϊό βρέθηκε και μια γυναίκα από την Σερβία στο δεύτερο πόδι. Αναζητήθηκε από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ στον Προμαχώνα από όπου και μπήκε στην Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες, εντοπίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 6 Ιουλίου και παραμένει σε καραντίνα.

Σχετικά άρθρα