Κορονοϊός – Σύψας: «Θα ζοριστούμε τον Γενάρη»

Όχι επισκέψεις Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας

Βραδεία αποκλιμάκωση της πανδημίας δείχνουν οι αριθμοί σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε ότι παρότι αποδίδει το lockdown έστω κι αργά και με αργούς ρυθμούς, θα πρέπει να συνεχιστεί το lockdown. Ο κ. Σύψας είπε ότι τα δύσκολα δεν πέρασαν ακόμη, καθώς όσον αφορά στις νοσηλείες και στους αθανάτους η αποκλιμάκωση είναι πιο αργή.

«Το άνοιγμα της αγοράς σημαίνει μεγαλύτερη κυκλοφορία άρα και μεγαλύτερη διασποράς» είπε και πρόσθεσε πως «το κρύο οδηγεί σε αύξηση της πανδημίας. Αναμένουμε τον Ιανουάριο να ζοριστούμε. Αν επιστρέψουμε σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων θα ξαναγίνει lockdown» ξεκαθάρισε ο καθηγητής κι επεσήμανε ότι δεν έχουμε επιλογές.

Οσον αφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε ότι «αν παρατηρηθούν συνωστισμοί θα ανακληθεί το μέτρο του click away».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρέπει να έχουμε «καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Του χρόνου θα έχουμε καλύτερα Χριστούγεννα». Είπε εξάλλου ότι είναι σημαντικό να μη φτάσουμε στον Ιανουάριο και δούμε τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου από τη διασπορά. «Με 600 διασωληνωμένους είναι κακή ιδέα να ανοίξουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα», επεσήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει το άνοιγμα των σχολείων είπε: «Στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά», είπε ο κ. Σύψας, αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα, ωστόσο, «τρέμουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία.»

Για το μείζον θέμα που έχει ανακύψει με τις εκκλησίες τόνισε: «Η εκκλησία στο δεύτερο κύμα είναι πολύ κάτω από τις περιστάσεις. Πρέπει να κάνει το καθήκον της», είπε ο λοιμωξιολόγος και συμπλήρωσε πως «τα γεγονότα που είδαμε δεν τιμούν την εκκλησία». Ο κ. Σύψας τόνισε ότι «πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα. Προέχει η δημόσια υγεία. Η εκκλησία να μην εκθέσει τους πιστούς σε κανέναν κίνδυνο».

Σχετικά άρθρα