Κορονοϊός: Τι θα πάρουν και πότε οι επαγγελματίες

Όλες οι ημερομηνίες και τα βήματα

Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους (οικονομολόγους/λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους ανέξαρτητους επαγγεματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατρούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές) εκπαιδευτικό επίδομα-αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσω υλοποίησης ειδικού ανοιχτού προγράμματος τηλεκατάρτισης

Το ποσό των 600 ευρώ, που αφορά αποκλειστικά τους επιστήμονες, θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, και χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα ξεκινήσει να καταβάλλεται εντός Απριλίου (από 15 Απριλίου) ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι 30 Απριλίου.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης, το επίδομα των 600 ευρώ για τους επιστήμονες αφορά αποκλειστικά τον μήνα Απρίλιο. Εφόσον η κρίση παραμείνει και συνεχιστεί από τον μήνα Μάιο και μετά, οι ειδικές περιπτώσεις των 6 επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι/λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές) θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι αλλά και οι λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή θα λάβουν από τον μήνα Μάιο και μετά την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η αποζημίωση ειδικού σκοπού αφορά χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών, ενώ το εκπαιδευτικό επίδομα των 600 ευρώ θα αφορά μόνο τον Απρίλιο, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βρούτσης. Τα μέτρα δηλαδή για τους επιστήμονες θα ξεδιπλώνονται σε 2 στάδια :

Για τον μήνα Απρίλιο οι επιστήμονες θα μπορούν να λάβουν 600 ευρώ μέσω του προγράμματος τηλεκατάρτισης
Για την περίοδο 1η Μαίου έως 15 Ιουνίου κι εφόσον η κρίση της επέλασης του κορονοιού συνεχιστεί, οι επιστήμονες θα μπορούν να λάβουν τα 800 ευρώ της έκτακτης αποζημίωσης.

Ειδικότερα, οι δικαιούχοι επιστήμονες θα μπορούν να υποβάλλουν σε ειδικό Εντυπο την συμμετοχή τους στο εξειδικευμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεών τους την επόμενη εβδομάδα.

Το πρόγραμμα θα αφορά 10 εξειδικευμένους πιστοποιημένους θεματικούς κύκλους, από τους οποίους θα μπορούν να επιλέξουν έναν από αυτούς, που θα μπορούν να ολοκληρωθούν το πολύ εντός 10 ημερών.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, στους δικαιούχους, εφόσον το επιθυμούν, θα προσφέρεται η δυνατότητα της πιστοποίησης τους στο γνωστικό αντικείμενο της επιλόγης τους.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι υπόλοιποι πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες – επιτηδευματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργοδότες ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους θα μπορούν σε μια εβδομάδα και από την επόμενη Δευτέρα 6 Απριλίου να υποβάλλουν το σχετικό ψηφιακό έντυπο στο σύστημα Εργάνη για να λάβουν και οι ίδιοι την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ. Εντός της τρέχουσας εβδομάδος αναμένεται η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως και για τους επαγγελματίες ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης και διατήρησης προσωπικού σε περίπτωση που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας .

Μείωση και αναβολή εισφορών

Παράλληλα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα θα υπάρχει διάταξη που θα παρέχει μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων και ελ. επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου (πληρωτέες έως αύριο 31/3) και Μαρτίου (πληρωτέες έως 30 Απριλίου) σε όσους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες θελήσουν να τις καταβάλλουν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία τους, δηλαδή αύριο στις 31/3 και στις 30/4. Ειδάλλως, θα μπορούν να τις καταβάλλουν κανονικά από την 1ηΣεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ με απόφαση που θα λάβει σήμερα, θα μετατοπίζει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, απαιτητών μέχρι 31/3, στις 10 Απριλίου 2020 και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές 10 μέρες μετά.

Αυτό σημαίνει πως όσοι δεν πλήττονται και δεν δικαιούνται την αναβολή ώστε να πληρώσουν τις εισφορές Φεβρουαρίου μέχρι 1η Σεπτεμβρίου και τις εισφορές Μαρτίου μέχρι 1η Οκτωβρίου αλλά και όσοι πλήττονται πλην όμως επιθυμούν να πληρώσουν έγκαιρα για να λάβουν την έκπτωση 25%
θα μπορούν να καταβάλλουν τις εισφορές Φεβρουαρίου μέχρι 10 Απριλίου.

Πλατφόρμα – δευτερογενή ΚΑΔ

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, από σήμερα Δευτέρα 30 Μαρτίου υπάρχει στο σύστημα “Εργάνη” νέα φόρμα υποβολής η οποία είναι εμπλουτισμένη με τα ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις να μπορούν να υποβάλλουν τις ειδικές ψηφιακές αιτήσεις, ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ως πλήττονται βάσει ΚΑΔ. Επίσης από σήμερα το Εντυπο Εργοδοτών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχει εμπλουτιστει με τις κατηγορίες ΚΑΔ που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες

“shop–in a – shop” και “επιχειρήσεων έκδοσης πρωτογενούς (branded)ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες σε Μητρώο Online Media”,

Συμπληρωματική δήλωση

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, κάλεσε επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ήδη υποβάλλει δήλωση ως πληττόμενοι με βάση τον κύριο ΚΑΔ της επιχείρησης, αλλά, με βάση τον ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας βάσει ακαθάριστων εσόδων του 2018, εντάσσονται στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, να υποβάλλουν συμπληρωματικά νέο έντυπο Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς να συμπληρώσουν εκ νέου τον πίνακα εργαζόμενων, ώστε να δικαιωθούν αυτοί και οι εργαζόμενοί τους το μέτρο μείωσης του ενοικίου τους.

Προσοχή, μέχρι και αύριο 31 Μαρτίου έχουν χρονικό περιθώριο οι εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν με διοικητική εντολή να υποβάλλουν την ειδική ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κάνει αιτήματα 295.246 επιχειρήσεις που αφορούν σε 410.705 εργαζόμενους.

Την Τετάρτη 1ηΑπριλίου θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους. Εκεί οι εργαζόμενοι κατ αρχήν των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή θα συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα για την μείωση 40% του μισθώματος της Α’ κατοικίας τους (ισχύει μόνο για εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή) και για να λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Για την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει προσωρινά με κρατική εντολή ήδη από τον Μάρτιο θα υποβάλλουν όλοι το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου την ηλεκτρονική τους υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους ως εξής :

Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1

Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2

Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3

Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4

Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5

Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6

Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7

Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8

Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9

Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Το χρονικό διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί.

Στην υπεύθυνη δήλωση οι εργαζόμενοι δηλώνουν

τα προσωπικά τους στοιχεία

τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» (ενδέχεται να εντλούνται αυτόματα από το σύστημα)

τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικο λογαριασμού (ΙΒΑΝ)

αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του σπιτιού που νοικιάζουν προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40%.

Δώρο Πάσχα
Στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με διοικητική εντολή ή ανήκουν στις πληττόμενες από την κρίση επιχειρήσεις (βάσει ΚΑΔ), θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα μέχρι το καλοκαίρι και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου. Το Δώρο θα ήταν κανονικά μειωμένο κατά το μέρος που αυτό δεν είναι δεδουλευμένο, – όπως θα αναφέρεται και στην σχετική ΠΝΠ κατά τις υπουργικές ανακοινώσεις -δεδομένου ότι υπολογίζεται στη βάση του χρόνου εργασίας από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου.

Όπως ανακοινώθηκε, το τμήμα του Δώρου Πάσχα που δεν θα καταβληθεί από τους εργοδότες στους εργαζόμενους εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με διοικητική εντολή είτε επειδή ο εργαζόμενος μπαίνει σε αναστολή λόγω υπολειτουργίας βάσει ΚΑΔ, θα συμπληρωθεί στο ακέραιο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Προσοχή οι επιχειρήσεις εκτός ΚΑΔ που δεν πλήττονται από την κρίση του κορονοιού οφείλουν να καταβάλλουν το Δώρο Πάσχα έως την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου.

Συνεπώς οι κρίσιμες ημερομηνίες διαμορφώνονται ως εξής :

Οι επιχειρήσεις που δεν πλήττονται και δεν καταβάλλουν το Δώρο Πάσχα κανονικά έως την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου θα έχουν τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
Οι επιχειρήσεις που πλήττονται (έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ) και δεν κατάβάλλουν το Δώρο Πάσχα έως 30 Ιουνίου θα έχουν τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις τότε.
Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Υπενθυμίζεται πως η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το χρονικό αυτό διάστημα δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το χρονικό αυτό διάστημα δικαιούται κανονικά να λάβει αναλογία Δώρου.

Άνεργοι
Εντός Απριλίου ενεργοποιείται το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 36.500 άνεργους ηλικίας 18-67 σε ΟΤΑ και ΝΠΔ. Επίσης αναμένεται από τον Μαϊο να ξεκινήσουν σταδιακά προγράμματα που θα αφορούν περίπου 100.000 ανέργους .

Από σήμερα, για πρώτη φορά οι άνεργοι θα μπορούν ηλεκτρονικά να εγγράφονται στο μητρώο, να αποκτούν δελτίο ανεργίας και να υποβάλλουν αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας.

Οι εγγραφές στο μητρώο για έκδοση δελτίου ανεργίας και οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας αποτελούν περίπου τα 2/3 του συνολικού αριθμού επισκέψεων στα 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και είναι οι μόνες υπηρεσίες για τις οποίες οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού από τις 16 Μαρτίου και μετά. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εργσσίας, δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος προσέλευσης στα ΚΠΑ2 με ραντεβού, καθώς όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού παρέχονται ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας :

την αποζημίωση των 800 ευρώ μπορούν να λάβουν 1,7 εκ. εργαζόμενοι, δηλαδή το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα
η ενίσχυση αυτή είναι φορολόγητη, ακατάσχετη και αφορά χρονικό διάστημα 45 ημερών
οι δικαιούχοι των 800 ευρώ δικαιούνται αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία για 4 μήνες αλλά και έκπτωση 25% αν οι φορολογικές υποχρεώσεις υποβληθούν εμπρόθεσμα
στο προστατευτικό πλαίσιο εντάσσονται 800.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων ενώ καλύπτεται το 86% των ΚΑΔ.

Πηγή: ethnos

Σχετικά άρθρα