Κορονοϊός: «Τρίζει» το ΕΣΥ

Καλυμμένο πάνω από 70% των ΜΕΘ, 427 σε απλές κλίνες covid

Τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού αλλά και τις νέες νοσηλείες μέρα με την ημέρα παρακολουθούν οι επιδημιολόγοι αλλά και οι υγειονομικές αρχές, πριν δώσουν το πράσινο φως στην κυβέρνηση να αυξήσει τα μέτρα ειδικά στην Αττική.

Μέχρι στιγμής, η εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία δεν είναι καλή, γι’ αυτό και όπως τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr, η εντολή που δόθηκε στο υπουργείο Υγείας από το Μέγαρο Μαξίμου είναι να δοθούν όλες οι δυνάμεις στη δημιουργία των ΜΕΘ τις επόμενες ημέρες «κι ας μείνουν πίσω άλλα ζητήματα» όπως χαρακτηριστικά ελέχθη.

Γι’ αυτό και τις επόμενες ημέρες στόχος είναι να αυξηθούν οι κλίνες στις εντατικές, ενώ ήδη έτοιμες προς αξιοποίηση είναι από αύριο Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου και μετά οι 40 νέες εντατικές κυρίως στα νοσοκομεία της Αθήνας, που είχαν προαναγγελθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Αύξηση στις νοσηλείες
Μέχρι στιγμής, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr είναι 427 συν οι 79 που είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένοι.

Παρότι οι 427 νοσηλευόμενοι δεν αναφέρονται συχνά, είναι ασθενείς που βρίσκονται σε απλές κλίνες covid-19 επί πολλές ημέρες, αφού έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Πρόκειται για άτομα διαφόρων ηλικιών αλλά κυρίως ανήκουν στην ομάδα από 45 έως 65 ετών.Να σημειωθεί ότι σήμερα το 40% των απλών κλινών covid-19 είναι κατειλημμένες, ενώ οι εντατικές για τον κορονοϊό είναι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% γεμάτες.

Από τα εγγόνια στα παιδιά
Αξιοσημείωτο είναι πάντως με βάση τις τελευταίες καταγραφές του ειδικών ότι πλέον έχει αλλάξει το προφίλ των ασθενών, καθώς έχει μετατοπισθεί η πηγή μετάδοσης από τους 25αρηδες, που ήταν την περίοδο του καλοκαιριού (επειδή οι νέοι πήγαιναν διακοπές στα νησιά), στους 45αρηδες. Είναι και η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα που πλέον μεταδίδει τον ιό στους μεγαλύτερους ανθρώπους και στις ευπαθείς ομάδες.

Γεγονός που έχει συζητηθεί δεόντως στην επιτροπή των ειδικών αλλά και στο υπουργείο Υγείας, αφού απαιτείται πλέον και αλλαγή στρατηγικής για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού σε σχέση με ότι ίσχυε το καλοκαίρι. Τους καλοκαιρινούς μήνες η προσοχή των αρχών είχε στραφεί στα νέα παιδιά από 20 έως 25 ετών, προκειμένου να μην επιστρέψουν από τις διακοπές τους και μεταδώσουν τον ιό στις γιαγιάδες και τους παππούδες, ενώ πλέον η προσοχή αναμένεται να στραφεί στα παιδιά των ηλικιωμένων που μπορεί να μη γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού.

Σχετικά άρθρα