Κορυφώνεται η ένταση στο Αιγαίο

“Επεισόδιο” με Τουρκική φρεγάτα

Κορυφώνεται η ένταση στο Αιγαίο, την ώρα που η άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΣ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Χθές, το πρωί, στην περιοχή της Ζουράφας τουρκική φρεγάτα παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας δείχνει οτι δεν πρόκειται να σταματήσει να προκαλεί και να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία ακόμη και την στιγμή που η Ελλάδα διεξάγει προγραμματισμένη άσκηση.

Η Φ/Γ ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ ήταν στην περιοχή, ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, και η τουρκική φρεγάτα αποχώρησε. Σύμφωνα με πληροφορίες απο το ΓΕΝ αυτή ήταν μια παραβίαση ρουτίνας απο την πλευρά της γειτονικής χώρας.

Ανησυχητικό είναι πάντως το γεγονός οτι η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά, και τις “παραβιάσεις ρουτίνας”, όταν γνωρίζει οτι στην περιοχή διεξάγεται ελληνική άσκηση που προβλέπει και την παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων τόσο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων άλλα και του υπουργείου άμυνας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Νικ. Τσούνης ΠΝ, συνοδεία του Αρχηγού Στόλου, Αντιναυάρχου Ιωάννη Παυλόπουλου ΠΝ, παρακολούθησε φάσεις από την διεξαγόμενη άσκηση “ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017” απο την φρεγάτα ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ όπως είχε προγραμματιστεί.

Να σημειωθεί οτι χθες η τουρκική Αεροπορία, έστειλε δέκα πάνοπλα μαχητικά F-16 σε τέσσερις σχηματισμούς που προέβησαν σε επτά παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ενώ ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας /ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 “αλώνιζε” σημειώνοντας 14 παραβιάσεις του ελληνικού FIR.

Επίσης δραστήριο ήταν κι ένα μεμονωμένο ελικόπτερο, απο τουρκικό πλοίο στην περιοχή, το οποίο παραβίασε τρεις φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017» είναι η ετήσια άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού μεγάλης κλίμακας, ξεκίνησε την Κυριακή 28 Μαΐου και ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή 02 Ιουνίου 2017, στην περιοχή του Κεντρικού, Βορείου και Βορειανατολικού Αιγαίου Πελάγους, με τη συμμετοχή του συνόλου των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Κύριος αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι η διατήρηση και προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των υπηρεσιών και μονάδων, και η επίδειξη ισχυρής ναυτικής παρουσίας στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου. Επίσης, προβλέπεται η εκτέλεση πολλαπλών αντικειμένων στο πλαίσιο της διακλαδικής συνεργασίας με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η δοκιμή ειδικών σχεδίων και η εφαρμογή πειραματικών και καινοτόμων τακτικών.

Σχετικά άρθρα

2 Σχόλια

 1. Σιχαμερή η Τουρκία αλλά όχι πιο σιχαμερή απ΄ το έκτρωμα του Πειραιά!
  Το θρύλο των λεκέδων!

  1. Πάτερ είσαι βαριά ασθενής !!! αχαχαχαχχαχαα
   Αλλά μέ ακλόνητο άλλοθι.
   Είσαι Π.Α.Ο.Κ. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.