18.8 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κορυφώνεται η σύγκρουση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή η σύγκρουση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση για το πολυνομοσχέδιο. Η σημερινή κοινοβουλευτική μάχη πάντως δεν αναμένεται να «ξενυχτήσει» κανέναν, καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα έχει ολοκληρωθεί λίγο μετά τις 18:00 καθώς αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, όπου τη Δευτέρα θα έχει διμερή συνάντηση και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με φόντο την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην απογευματινή σύγκρουση κορυφής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς τόσο στις προοπτικές που τονίζει το Μαξίμου ότι ανοίγονται την επομένη της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες με αριστερό πρόσημο που προωθεί άμεσα εντός διμήνου η κυβέρνηση, όσο όμως και στα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ειδική μνεία αναμένεται να κάνει στους εσωτερικούς τριγμούς της ΝΔ που όπως τονίζουν συνεργάτες του «μετά το στρατηγικό αδιέξοδο με το κάψιμο του σεναρίου των εκλογών, από τη μία μέρα στην άλλη αλλάζει στάση και για το πολυνομοσχέδιο εξαιτίας των πιέσεων Σαμαρά».

Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου

Η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, για τα άρθρα που αφορούν τον δημοσιονομικό διορθωτή και την σύσταση Ταμείου Αξιοποιήσεων και Επενδύσεων δημόσιας περιουσίας. Το αίτημα, το οποίο απορρίφθηκε, υποστήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός, τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε μέσα από σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση να κρατήσει τη χώρα όρθια και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα ενός αγώνα δρόμου που οι παλαιότερες κυβερνήσεις, φρόντισαν να είναι μεγάλων αποστάσεων».

Ακόμα, επεσήμανε την ανάγκη να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, αυτή είπε είναι η επιλογή της κυβέρνησης μας, και απέδωσε τις καθυστερήσεις στα διάφορα μέρη που δεν συμφωνούσαν.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ήταν διατεθειμένη να υπογράψει χαρτιά που της είχαν στείλει άλλοι είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο», συμπλήρωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «οβιδιακές μεταμορφώσεις χωρίς καμία πολιτική συστολή».

«Με τις λατινοαμερικάνικες περιπλανήσεις σας, τα διαχρονικά σας ψέματα, και με τις θεατρικές σας παραστάσεις περί δήθεν «σκληρής διαπραγμάτευσης» όταν, πρόθυμα, κάνετε τα πάντα για να κερδίσετε λίγο ακόμη χρόνο στην εξουσία η αριστερή κυβέρνηση επέφερε και συνεχίζει να επιφέρει τεράστιο κόστος στη χώρα», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας δηλώνοντας ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο που επιβάλλει κοινωνικά επώδυνα μέτρα και “ανατρέπει επί τα χείρω τις ζωές των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων”».

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι με το υπερταμείο που συστήνει η κυβέρνηση παραδίδει για 99 χρόνια τη χώρα στους δανειστές της που θα ελέγχουν, όπως είπε, και τη διοίκηση του και τα έσοδά του.

«Τα έσοδα του Ταμείου θα πηγαίνουν 50% για το χρέος και 50% στα δημόσια έσοδα για επενδύσεις», συμπλήρωσε.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης έκανε λόγο για απολύτως ανθελληνικό νομοσχέδιο, που τελειώνει όπως είπε, ότι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και παραδίδει για ένα αιώνα τη χώρα, στους ξένους δανειστές.

Επίθεση, τόσο στη σημερινή κυβέρνηση όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, εξαπέλυσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανάσοπουλος, κάνοντας λόγο για ίδιες ισοπεδωτικές, αντιλαϊκές πολιτικές και τόνισε ότι το νομοσχέδιο «αμαυρώνει κάθε προοπτική διεξόδου από το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα».

«Ούτε μία αναπτυξιακή ρύθμιση δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο με 75.000 σελίδες», υποστήριξε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, και υπογράμμισε ότι αντίθετα «ενισχύεται η μαύρη εργασία, μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, η ανταγωνιστικότητα των νησιών και πλήττονται οι μικρομεσαίοι και οι χαμηλόμισθοι».

Για ισορροπημένα και κοινωνικά δίκαια μέτρα έκανε λόγο ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει σκληρή προσπάθεια να κρατήσει όρθια τη χώρα, αντιμετωπίζοντας τα ελλείμματα και τις δαπάνες που φόρτωσαν στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων, οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ακόμα, υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα θα αυξήσουν τα έσοδα.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς, μίλησε για υπέρμετρη φορολογία και οριζόντια αντιλαϊκά μέτρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε οικονομική ασφυξία και τη χώρα σε αδιέξοδο.

Σύγκρουση Πολάκη – Βορίδη

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή όταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στο Ταμείο και υποστήριξε πως «έχετε βάλει συνδιαχειριστές τους ξένους σε όλο τον δημόσιο πλούτο». «Αυτό», συνέχισε, «το ζήτησαν από τον Παπανδρέου που είχε έλλειμμα 17,5 δισ. και την πλάτη στον τοίχο και δεν τους το έδωσε. Το ζήτησαν από τον Παπαδήμο για να του κάνουν το PSI, το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έγινε ποτέ στον κόσμο. Δεν τους το έδωσε. Το ζήτησαν από τον Σαμαρά με τα 7 δισ. Δεν τους το έδωσε. Όμως για τα 5,6 δισ. ο Τσάβες της Μεσογείου, ο οραματιστής του Τσε Γκεβάρα, ο κομπανιέρος του Μαδούρο, ο κληρονόμος του Άρη Βελουχιώτη, ο Αριστερός Πρωθυπουργός το έδωσε».

Αμέσως διαμαρτυρήθηκε η πρ. γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που του είπε ότι «παραχαράσσει την ιστορία». «Με συγχωρείτε, ο Πολάκης και ο Σπίρτζης έχουν τον Βελουχιώτη στο γραφείο τους, όχι εγώ», της απάντησε ο κ. Βορίδης.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απάντησε στον βουλευτή της Ν.Δ. ότι «το νέο Ταμείο, σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει αρμοδιότητα τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά το χτίσιμο νέων αξιών. Είναι διαφορετικός ο χαρακτήρας του».

«Εγώ έχω στο γραφείο μου τη φωτογραφία του Βελουχιώτη. Εσύ όμως έχεις την φωτογραφία του Παπαδόπουλου με τίτλο “να γκρεμίσουμε ότι και όποιον μας σταματήσει”. Για να ξέρουμε τι πολιτικό φορτίο έχει ο καθένας», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στον βουλευτή της Ν.Δ. Και συνέχισε: «Εσείς προσωπικά μπορεί να μην είστε ανακατεμένος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά βγαίνουν κάποια πράγματα για το νοσοκομείο Ντυνάν και τον αξιότιμο κύριο Μαρτίνη με τα βραχιολάκια, για το οποίο έχετε νομοθετήσει να περάσει σε μία νύχτα στην Τράπεζα Πειραιώς. Η ομιλία σας, παρότι καλή συνδικαλιστικά, δείχνει το στρατηγικό αδιέξοδο, γιατί ποντάρετε στην αριστερή παρένθεση. Όμως θα έχουμε δεξιά παρένθεση».

«Εγώ νομοθέτησα για ένα ειδικό ζήτημα που συνδεόταν με τον πλειστηριασμό για να μείνει ανοιχτό το Ντυνάν. Τι σχέση έχει με τον Μαρτίνη και τα κακουργήματά του;», αναρωτήθηκε ο κ. Βορίδης και σημείωσε: «Είμαι τρομερά ανεχτικός στην πολιτική κριτική. Βρίστε με, πείτε μου τσεκούρια, Παπαδόπουλους, ό,τι θέλετε, μην μου πείτε για θέματα ηθικής ακεραιότητας. Εγώ είπα για κάτι που είναι χθες και εσύ για κάτι που έκανα όταν ήμουν 21 ετών».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα