5.1 C
Thessaloniki
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κορύφωση της αγωνίας στην Αμφίπολη!

Ενάμιση μήνα μετά την ανακάλυψη της εισόδου στον τάφο της Αμφίπολης και ο τύμβος εξακολουθεί να κρατάει πολύ καλά κρυμμένα τα μυστικά του, ενώ όσο προχωρούν προς το εσωτερικό του οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν συνεχώς και νέα εντυπωσιακά ευρήματα και ο τάφος εντυπωσιάζει όλο και περισσότερο. Πλέον η ανασκαφή βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο και αύριο Παρασκευή αναμένεται να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Πολιτισμού για τον περίφημο τέταρτο θάλαμο και την μικρή πύλη που οδηγεί στο εσωτερικό του.

Από τα όσα έχει πει η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μετά τον τρίτο θάλαμο ο τάφος έχει καθοδική πορεία και μοιάζει να είναι υπόσκαφος από το σημείο αυτό και μετά. Ωστόσο δεν έχει δοθεί ακόμα απάντηση στο ερώτημα εάν η πύλη οδηγεί στον ταφικό θάλαμο ή σε έναν διάδρομο που με τη σειρά του οδηγεί σε μία ή περισσότερες αίθουσες.

Η θεωρία του Δημήτρη Λαζαρίδη για την ύπαρξη οκτώ θαλάμων

Ο Δημήτρης Λαζαρίδης, που ξεκίνησε τις ανασκαφές στον λόφο Καστά το 1964, είχε εκμυστηρευτεί σε στενό του συνεργάτη τη δεκαετία του ’80 τα συμπεράσματά του, πίστευε λοιπόν πως αυτή η τούμπα με βάση το έργο του όλα εκείνα τα χρόνια και με τα στοιχεία που είχε με βάση τα μέσα που διέθετε, ότι μπορεί να κρύβει όχι μόνο τέσσερις ταφικούς θαλάμους που απασχολούν σήμερα την ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, αλλά συνολικά ότι υπήρχαν πιθανότητες να φτάνουν τους οκτώ και ήταν ο πρώτος που μίλησε για πολυεπίπεδο ταφικό μνημείο, παρόλο που πολλά από αυτά τα στοιχεία του δεν πρόλαβε να τα μεταφέρει με τη γραφίδα του στις πολλές σημειώσεις που κρατούσε.

Οπως γράφει και το xronometro.gr που επικαλείται συνεργάτη του Λαζαρίδη, ο ερευνητής υποστήριζε πως πιθανότατα ο «τάφος» να ξεκλειδώνει και από την κορυφή του τύμβου γι αυτό άλλωστε εκείνος είχε επιλέξει την κάθετη ανασκαφή σε αντίθεση με τη σημερινή ανασκαφική προσπάθεια.

Κατά τον Λαζαρίδη ίσως το κλειδί του τύμβου ολόκληρου ήταν ο λέων που έστεκε στην κορυφή του. Πιθανότατα από τη βάση του υπήρχε είσοδος στο μνημείο την οποία «φύλασσε» ο λέων αλλά και μια κατασκευαστική παγίδα που πιθανότατα εμπόδιζε όσους δεν γνώριζαν το μυστικό για την είσοδο.

Μάλιστα, ο ίδιος είκαζε ότι υπήρχε και δεύτερη είσοδος στο μνημείο στην κορυφή του Τύμβου και ότι αυτή είχε διανοιχτεί από τον Δεινοκράτη πριν από 2300 χρόνια, και μάλιστα πίστευε ότι «σφραγίστηκε» από το Λιοντάρι της Αμφίπολης, το οποίο όπως έχει επισημανθεί και επιβεβαιώνεται από την αρχαιολογική κοινότητα βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου.

πηγή: iefimerida.gr

 

 

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα