Κραυγή αγωνίας από εγκλωβισμένους Έλληνες σε Αγγλία και Τουρκία!

Τι απαντά η κυβέρνηση

Oργή και αγανάκτηση επικρατεί μεταξύ των Ελλήνων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα αεροδρόμια του Στάνστεντ και του Χίθροου στο Λονδίνο, ενώ κραυγή αγωνίας στέλνουν και Ελληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό οι πτήσεις από και προς τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία έχουν σταματήσει ενώ και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αναμένεται να κλείσει.

Στο αεροδρόμιο Στάνστεντ βρίσκονται περίπου 200 Έλληνες. Όπως υποστηρίζουν ειδοποιήθηκαν από συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία πως η πτήση τους για επιστροφή στην Ελλάδα θα γίνει το μεσημέρι της Τρίτης 24/3 αλλά η πτήση που θα μετέφερε μόνο Έλληνες για Αθήνα και Θεσσαλονίκη ακυρώθηκε. Καταγγέλλουν πως δεν ενημερώθηκαν σχετικά από την αεροπορική εταιρεία και κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση πως ακύρωσε την πτήση τους.

«Δε μας δίνουν ούτε νερό»
«Κάποιος μας κοροϊδεύει. Θέλουμε να ξέρουμε τι θα γίνει. Είμαστε εδώ μία μέρα και δεν ξέρουμε πότε θα φύγουμε. Δεν έχουμε χρήματα ούτε για να πιούμε νερό. Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Δεν ξέρουμε εάν θα μείνουμε εδώ μία μέρα ή μία εβδομάδα», είπε ο Δημήτρης Δρακόπουλος που επιστρέφει από το Μάντσεστερ.

Ο Βασίλης Αναλυτής συνέχισε: «Η κατάσταση είναι τραγική. Κανείς δε μας λέει υπεύθυνα τι θα γίνει, κανείς δεν νοιάζεται για μας. Δεν υπήρξε οργανωμένο πλάνο επιστροφής και ακόμα και τώρα δεν ξέρουμε τι θα γίνει».

«Κοιμόμαστε στις καρέκλες»
«Βρισκόμαστε εδώ 200 άνθρωποι χωρίς χρήματα και με αβέβαιο μέλλον. Ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο. Τι φοβάται η ελληνική κυβέρνηση; Ας μπούμε σε καραντίνα όταν επιστρέψουμε. Πρέπει όμως να επιστρέψουμε άμεσα. Δεν γίνεται να μείνουμε άλλο εδώ χωρίς χρήματα και να κοιμόμαστε στις καρέκλες», δήλωσε η Μαγδαληνή Γκόλια που είναι μεταξύ των Ελλήνων στο Στάνστεντ.

Εγκλωβισμένοι σε Λονδίνο και Κωνσταντινούπολη
Επίσης υπάρχουν 80 εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο Χίθροου όπου και εκεί βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.

Ο Θάνος Βασιλάκος είναι ένας από τους οκτώ Ελληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Θέλουν να επαναπατριστούν αλλά μέχρι σήμερα δεν τα έχουν καταφέρει. Ο Ελληνας φοιτητής, που θα επέστρεφε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ μέσω μιας transit πτήσης από την Κωνσταντινούπολη μίλησε αποκλειστικά στο OPEN TV και τη Νίκη Λυμπεράκη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Ελαβα ένα μήνυμα από την οικογένειά μου ότι έχει ακυρωθεί η πτήση μου. Η κανονική μου πτήση ήταν για χθες αλλά οι Τούρκοι την ακύρωσαν και τη μετέφεραν για σήμερα. Λίγο πριν την πτήση με ενημέρωσαν ότι δεν μπορώ να πετάξω σήμερα. Σήμερα, μας είπαν “απαγορεύεται σαν Έλληνες να βγείτε έξω από το αεροδρόμιο”. Εκεί ξεκίνησε η Οδύσσεια. Επικοινωνήσαμε με το Προξενείο. Ψάξαμε να βρούμε λύση και γι’ αυτό είμαστε με μία βαλίτσα στο transit».

«Θα συγκεντρώσει όλα τα αιτήματα»
Η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε πως για τους Έλληνες του Λονδίνου ευθύνεται συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία καθώς όταν είχε βγει η απόφαση από το υπουργείο Μεταφορών ότι σταματούν οι πτήσεις από την Βρετανία, η συγκεκριμένη εταιρία δεν προέβη σε ενημερώσεις προς τους Έλληνες επιβάτες ότι οι πτήσεις για Ελλάδα ακυρώνονται.

Η Γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιρρίπτει την ευθύνη στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Η Πολιτική Προστασία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η όποια ενημέρωση των πολιτών για πραγματοποίηση πτήσεων σήμερα από το Ηνωμένο Βασίλειο προς Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν πολλοί Έλληνες πολίτες στο αεροδρόμιο είναι καθαρά ευθύνη της αεροπορικής εταιρίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών τις επόμενες ημέρες θα συγκεντρώσει όλα τα αιτήματα των Ελλήνων πολιτών και η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξετάσει την περίπτωση να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα μας.

Nα συμπληρώσουν όλοι τη φόρμα

Όπως έγινε γνωστό από την πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα θα πρέπει να συμπληρώσουν το συντομότερο δυνατό μία αίτηση επαναπατρισμού. Η ανακοίνωση της πρεσβείας:

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αναστολή εμπορικών πτήσεων μεταξύ Ελλάδος-Ην. Βασιλείου

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), κατ’ εφαρμογή Κοινής Υπουργικής Απόφασης της Ελληνικής Κυβέρνησης, από 24 Μαρτίου 2020 έως τις 15 Απριλίου 2020, αναστέλλονται όλες οι απευθείας πτήσεις μεταφοράς επιβατών από/προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Εξακολουθεί να υπάρχει περιορισμένος αριθμός πτήσεων μέσω άλλων προορισμών.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι πολίτες επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, καλούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην κατωτέρω ηλεκτρονική εφαρμογή, το συντομότερο δυνατό. Όσοι έχουν ήδη προβεί στη σχετική εγγραφή στη σχετική εφαρμογή, παρακαλούνται να μην εγγραφούν εκ νέου:

https://forms.gle/ogqwGen1j9cL3vycA

Αρχικά η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο παραπέμπει στην ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά άρθρα