Κρίσιμο ραντεβού για το νόμο Κατσέλη

Θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση συμφωνούν για τις αλλαγές

Ραντεβού με τους θεσμούς για τις επερχόμενες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη έχουν σήμερα (28/2) το απόγευμα, στις 6:30, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας, Δικαιοσύνης και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Στόχος είναι η ελληνική πλευρά να πάρει το πράσινο φως για τις αλλαγές που έχει ήδη παρουσίασε στα τεχνικά κλιμάκια κατά την χθεσινή συνάντηση και άμεσα να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των αλλαγών αυτών.

Η λογική των αλλαγών που προωθούνται – και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκουν σύμφωνες και τις τράπεζες – έχουν σαν βασικό τους άξονα την αντιμετώπιση των «στρατηγικά κακοπληρωτών» και παράλληλα την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων όσων ζητούν υπαγωγή στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση συμφωνούν ότι το θέμα των στρατηγικά κακοπληρωτών χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Έτσι χωρίς να αλλάζει η ουσία του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα επιχειρήσουν να αναμορφώσουν σημεία του που αποτελούν παραθυράκια για στρατηγικά κακοπληρωτές.

Στις προτάσεις που έχει καταθέσει στο τραπέζι της συζήτησης με τους θεσμούς η ελληνική πλευρά περιλαμβάνονται:

-Η άρση του τραπεζικού απορρήτου όσων θα αιτηθούν την προστασία του νόμου στο μέλλον αλλά και εκείνων που έχουν ήδη υπαχθεί ή βρίσκονται στα στάδια της προδικαστικής διαδικασίας

– Η αυτόματη άρση αναστολή των διωκτικών μέτρων σε βάρος των οφειλετών όταν διαπιστώνεται πως αν και έχουν λάβει προσωρινή ή και οριστική απόφαση, σταματούν να πληρώνουν τις δόσεις τους. Σήμερα για την άρση της αναστολής απαιτείται απόφαση δικαστηρίου

– Ο περιορισμός στο ελάχιστο του αριθμού των αναβολών που μπορεί να λάβει ο οφειλέτη. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει αν έπειτα από δύο αναβολές εκδίκασης της υπόθεσης δεν εμφανιστούν στα δικαστήρια οι οφειλέτες να εκπίπτουν των προστατευτικών διατάξεων.

– Ο ουσιαστικός έλεγχος των αιτήσεων και των φακέλων που υποβάλλονται στα ειρηνοδικεία για την υπαγωγή στον Νόμο Κατσέλη ώστε να εντοπίζονται οι μη δικαιούχοι και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας και εκείνοι που δεν πληρούν τα κριτήρια να απορρίπτονται εξ’ αρχής.

– Η επιβάρυνση με τόκους υπερημερίας όσων οφειλετών που απορρίπτονται οι αιτήσεις υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη για το χρονικό διάστημα που πάγωσε το χρέος τους προς τους πιστωτές.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, στόχος είναι σήμερα (28/2) να πάρει η κυβέρνηση το πράσινο φως ώστε οι αλλαγές να θεσμοθετηθούν και να τεθούν σε εφαρμογή πριν το καλοκαίρι.

Πηγή: insider.gr

Σχετικά άρθρα