10.3 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

ΚΤΕΟ: «Καταιγίδα» προστίμων από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις

Καταιγίδα… προστίμων αναμένεται να φέρει η ηλεκτρονική διασταύρωση των περιοδικών ελέγχων ΚΤΕΟ, την οποία θεσπίζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με προσθήκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ψηφιακή διασταύρωση οχημάτων που είτε είναι ανασφάλιστα είτε δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

Πλέον στην «τσιμπίδα» των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων μπαίνουν και τα οχήματα που δεν έχουν περάσει εμπρόθεσμα από τον υποχρεωτικό τεχνικό έλεγχο, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 2,8 εκατομμύρια καθώς από τα χρόνια της κρίσης και μετά πολλοί είναι εκείνοι που αμελούν αυτήν την υποχρέωση.

Τι αναφέρει η ρύθμιση

Αν και η ρύθμιση επρόκειτο να εισαχθεί σε σχέδιο νόμου για τη συνολική λειτουργία των ΚΤΕΟ, τελικώς αποφασίστηκε να προστεθεί στο κατατεθέν νομοσχέδιο. Σύμφωνα με την ενημέρωση του αρμόδιου υπουργείου, η θέσπιση διαδικασίας ελέγχου και επιβολής προστίμου για οχήματα που δεν έχουν περάσει εγκαίρως από τεχνικό έλεγχο (Κ.Τ.Ε.Ο.) γίνεται στο πλαίσιο των δράσεων για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Ειδικότερα -όπως αναφέρεται- με την προτεινόμενη προσθήκη θεσπίζεται ένας μόνιμος, σύγχρονος μηχανισμός ηλεκτρονικών διασταυρωτικών ελέγχων, που διενεργούνται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με μαζικό και αυτοματοποιημένο (ψηφιακό) τρόπο, σε συνέργεια και με τα προβλεπόμενα πληροφοριακά συστήματα και μητρώα που τηρούνται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε κυκλοφορούντα οχήματα.

Σκοπός είναι ο εντοπισμός παραλείψεων και παραβάσεων που σχετίζονται με την υποχρέωση διενέργειας περιοδικού τεχνικού ελέγχου Κ.Τ.Ε.Ο., έτσι ώστε να αποτραπεί η κυκλοφορία οχημάτων που εγκυμονούν κινδύνους για την οδική ασφάλεια, λόγω ελλείψεων ως προς την τεχνική επάρκεια και την καταλληλότητά τους.

Για την υποστήριξη της συγκεκριμένης διαδικασίας, προβλέπεται η δυνατότητα επιπλέον ενίσχυσης του προϋπολογισμού του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αμέσως μετά τη διασταύρωση των ανέλεγκτων οχημάτων θα ακολουθεί η επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων και οι ιδιοκτήτες τους θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο που ορίζει σήμερα ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) για τη μη κατοχή έγκυρου πιστοποιητικού τεχνικού ελέγχου ανέρχεται σε 400 ευρώ, ενώ σε ισχύ βρίσκεται από το 2018 και το πρόσθετο «ψηφιακό πρόστιμο» των 150 ευρώ, το οποίο θα βεβαιωνόταν από τη φορολογική αρχή ύστερα από την ηλεκτρονική διασταύρωση των Μητρώων. Ωστόσο αυτό δεν είχε προχωρήσει έως τώρα, καθώς προϋπόθεση ήταν τα Μητρώα των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών και Υποδομών να είναι διασυνδεδεμένα ώστε να μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Εφόσον ισχύσει η ίδια διαδικασία με τα ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας, θα προβλεφθεί και δεύτερος διασταυρωτικός έλεγχος μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος (τρεις μήνες ορίζεται για τις άλλες κατηγορίες) προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμόρφωση του ιδιοκτήτη του οχήματος. Από την ακριβή διατύπωση της νομοτεχνικής βελτίωσης του υπουργείου θα φανεί και εάν η μη συμμόρφωση θα οδηγεί και σε αφαίρεση άδειας και πινακίδων, όπως έχει ήδη προβλεφθεί για τις περιπτώσεις ανασφάλιστων οχημάτων ή οχημάτων που δεν έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας.

Να σημειωθεί ότι με το ίδιο νομοσχέδιο και την ηλεκτρονική διασταύρωση προχωρά και η διοικητική εκκαθάριση των τηρούμενων Μητρώων Οχημάτων, προκειμένου να αποσυρθούν από την κυκλοφορία οχήματα, τα οποία τα τελευταία επτά έτη δεν έχουν διαγραφεί, ούτε έχουν τεθεί σε οικειοθελή ή αναγκαστική ακινησία και εμφανίζονται σε κυκλοφορία στα Μητρώα Οχημάτων των συναρμόδιων υπουργείων και της ΑΑΔΕ, αλλά δεν είναι τακτοποιημένα σωρευτικά ως προς:

  • την καταβολή των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας ή χρήσης ή, όταν προβλέπεται, ως
  • προς την ετήσια αναθεώρηση της άδειας κυκλοφορίας τους,
    τ
  • ην υποχρέωση ασφάλισης και
  • τη διενέργεια ελέγχου σε Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο.), για οχήματα που υποχρεούνται σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο.Εκατομμύρια τα ανέλεγκτα οχήματα

Σήμερα υπολογίζεται ότι εκτός τεχνικών ελέγχων είτε λόγω αμέλειας των ιδιοκτητών είτε εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων παραμένουν περί τα 2,8 εκατ. οχήματα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους πιο γερασμένους στόλους οχημάτων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μέση ηλικία των αυτοκινήτων να έχει πλέον φτάσει τα 17 έτη.

Το παράδοξο είναι ότι ενώ τα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους είναι περασμένης ηλικίας, η συντριπτική πλειοψηφία, όσων προσέρχονται σε ΚΤΕΟ, περνά επιτυχώς τον έλεγχο με τα ποσοστά απόρριψης να αγγίζουν μόλις το 4,5%! Όπως άλλωστε λένε οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ΚΤΕΟ στο παρελθόν έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν 0% απορρίψεις. Με άλλα λόγια το σύνολο των οχημάτων που πέρασε από αυτά, κρίθηκε κατάλληλο για κυκλοφορία.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στη χώρα μας το ποσοστό απορρίψεων κινείται στο 4,5%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι περίπου 15% και στη Γερμανία, η οποία διαθέτει έναν πολύ νεότερο στόλο οχημάτων φτάνει έως και το 35%.

Χειρότερη είναι η κατάσταση με τα δίκυκλα, τα οποία πρέπει επίσης να περνούν από τεχνικό έλεγχο. Ωστόσο, εκτιμάται από το σύνολο των περίπου 1,2 εκ. δικύκλων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, το κατώφλι των ΚΤΕΟ δεν περνά πάνω από το 1/3.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα