Κύμα λουκέτων στη Θεσσαλονίκη

Κλείνουν κάθε μέρα πάνω από 2 επιχειρήσεις

«Αντίο» στην ενεργό δράση έλεγαν κάθε μέρα του εξαμήνου που πέρασε 2,5 βιοτεχνικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη κατά μέσο όρο, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο (ΒΕΘ).

Από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς μέχρι και τις 30 Ιουνίου, σε αναστολή εργασιών οδηγήθηκαν 459 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν μόλις 188. «Κι όλα αυτά την ώρα που τα… επώνυμα λουκέτα συνεχώς αυξάνονται, ενώ ο πτωχευτικός κώδικας αποτελεί μονόδρομο για εταιρείες κολοσσούς» υπογραμμίζει η διοίκηση του ΒΕΘ.

Παρότι τα λουκέτα παραμένουν εκατοντάδες, κατά την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2016, οι διαγραφές ήταν μειωμένες κατά 35%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ενώ οι ενάρξεις επιχειρήσεων αυξημένες κατά 17,5%.

«Ωστόσο, κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μπορούν να χαρακτηριστούν τα ποσοστά αυτά, καθώς τα λουκέτα παρά τον περιορισμό τους, έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος, καταδεικνύουν και ότι η τάση για “διαφυγή” από το επιχειρείν δεν έχει μειωθεί, αλλά και ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων έχει συρρικνωθεί. Την ίδια ώρα, λίγοι είναι οι… γενναίοι που εισέρχονται στον επιχειρηματικό στίβο, με την πλειονότητα αυτών να επιλέγουν ατομικές επιχειρήσεις (125 επί συνόλου 188 εγγραφών), παρόλο που, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αποτελούν τον …συνήθη ύποπτο των διαγραφών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα, ρολά κατέβασαν 350 ατομικές επιχειρήσεις», σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παπαδόπουλος.
Ασύμφορες κρίθηκαν 314 επιχειρήσεις, ενώ τέσσερις οδηγήθηκαν σε πτώχευση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, με το σύνολο των διαγραφών να φτάνει τις 459. Έναν χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε διαγραφή από το μητρώο του ΒΕΘ ήταν 706, ενώ ο αριθμός των ασύμφορων 371 και οι πτωχεύσεις 14.

«Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο μικρομεσαίο επιχειρείν, μεταφράζεται μέσα από τις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης.

Η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται, η ιδιωτική πρωτοβουλία βυθίζεται και οι ιθύνοντες σφυρίζουν αδιάφορα, μετατοπίζοντας το δημόσιο διάλογο σε άλλα ζητήματα, ήσσονος σημασίας στην παρούσα περίοδο» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ και Α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Π. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, στρεβλώνει τη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις».

Τα δε capital controls, που «άγνωστο για πόσο θα μείνουν», έχουν επίσης δημιουργήσει σειρά προβλημάτων στην επιχειρηματική κοινότητα.

Σχετικά άρθρα